Skoči do osrednje vsebine

Posvet glede nadaljnjega razvoja avtorskopravne zakonodaje

V okviru razprave o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje sta Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Urad za intelektualno lastnino danes izvedla drugi spletni dogodek, na katerem sta naslovila odprta vprašanja o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic.
predstavniki ministrstva in urada med spletnim posvetom za delovno mizo

Mojca Pečar, mag. Dejan Židan, mag. Karin Žvokelj

V prvem spletnem dogodku, ki smo ga izvedli 17. aprila 2023, so tuji strokovnjaki predstavili ureditev glede izjem in omejitev avtorske in sorodnih pravic na področju šolstva, raziskav in znanosti v evropskem pravnem redu oziroma v svoji nacionalni zakonodaji, dotaknili pa so se tudi področja odprte znanosti v povezavi z avtorsko pravico.

Danes je bila naša pozornost namenjena predvsem kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. V uvodnem nagovoru je državni sekretar Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport mag. Dejan Židan spomnil, da je ministrstvo zaradi zamude pri prenosu dveh evropskih direktiv ob lanskoletnem sprejemu novele Zakona o avtorski in sorodnih pravicah in novele Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic s postopkom pohitelo. Nekatera vprašanja, ki so jih v času javne obravnave izpostavili deležniki, so tako ostala nerazrešena. Zato ministrstvo v skladu z zavezo, dano v Državnem zboru ob sprejemu obeh novel, nadaljuje razpravo o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje. Del te je bil tudi današnji spletni dogodek.

Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj je predstavila sodelujoče tuje strokovnjake, ki so se odzvali na vabilo za predstavitev ureditve z vidika različnih okolij - svetovnega, evropskega in nacionalnega. Na današnjem spletnem dogodku so namreč sodelovali: 

  • Miyouki Monroig iz Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, Sektor za avtorske pravice in ustvarjalne industrije, Oddelek za upravljanje avtorskih pravic,
  • Rodolphe Wouters in Leila Magnini iz generalnega direktorata Komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologija Evropske komisije, oddelek za avtorsko pravo,
  • Anne Le Morvan, vodja enote za avtorsko pravo v oddelku za pravne zadeve francoskega Ministrstva za kulturo,
  • Arvid Arntz iz enote avtorsko in založniško pravo Zveznega Ministrstva za pravosodje,
  • dr. Jakub Slovák, direktor enote za avtorsko pravo v Ministrstvu za kulturo Slovaške republike,
  • in Sofie Grettve von Rosen iz Švedskega urada za intelektualno lastnino.

V prvem delu so gostje predstavili ureditev kolektivnega upravljanja avtorske in sorodnih pravic, vključno z obveznim kolektivnim upravljanjem in razširjenim kolektivnim upravljanjem. V drugem delu pa so govorili o pogojih za začetek opravljanja dejavnosti kolektivne organizacije in določitev tarif kolektivne organizacije. Tretji del današnjega srečanja smo namenili predstavitvi ureditve skladov kolektivnih organizacij za socialne, kulturne in izobraževalne namene.

Udeleženci dogodka so lahko pridobili informacije, kako so ta vprašanja urejena v mednarodnem okolju, evropskem pravnem redu in štirih različnih nacionalnih ureditvah, imeli pa so tudi priložnost, da tujim strokovnjakom postavijo vprašanja. 

Posnetek spletnega dogodka »Nekatera vprašanja o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic« je na ogled na spletni strani projekta Nadaljnji razvoj avtorskopravne zakonodaje ali na Youtube kanalu Urada za intelektualno lastnino.