Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata, ki je bilo v prvi vrsti namenjeno potrditvi nadaljnje podpore Ukrajini, pregledu napredka glede krepitve zavezniške odvračalne in obrambne drže ter aktualnemu dogajanju v Natovih operacijah in misijah.

Ministri so se prvič sestali v novoustanovljenem svetu Nato-Ukrajina. Svet predstavlja forum za nadaljnji politični dialog in krepitev sodelovanja z namenom zagotavljanja podpore Ukrajini pri približevanju evroatlantskim integracijam. Razpravljali so o implementaciji okrepljenega Celovitega paketa pomoči (angleško Comprehensive Assistance Package - CAP) Ukrajini, ki skladno s sklepi julijskega vrha v Vilni predvideva večletni načrt podpore.

Minister Marjan Šarec je ob tem poudaril, da Ukrajina lahko pričakuje nadaljnjo politično in praktično podporo Slovenije ter dodal: »Do zdaj smo bili med drugim zelo aktivni na področju razminiranja, predvsem z donacijami v različnih pobudah in mednarodnih organizacijah.« Spomnil je tudi, se je Slovenija pridružila izjavi G7 o podpori Ukrajini, kar potrjuje našo zavezo, da bomo še naprej podpirali Ukrajino in zagotavljali potrebno pomoč, za dosego dolgotrajnega in pravičnega miru v Ukrajini pa se bomo zavzemali tudi kot prihajajoča nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

Ministri so zasedanje danes nadaljevali v zavezniškem formatu skupaj s Švedsko, kjer so pozornost namenili napredku glede krepitve zavezniške odvračalne in obrambne drže.

Zadnje zasedanje je bilo namenjeno pregledu in razpravi glede aktualnih razmer v Natovih operacijah in misijah, prednostno operaciji Kfor na Kosovu ter Natovi misiji v Iraku. Ob skorajšnjem izteku letne resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov operaciji Eufor Althea v Bosni in Hercegovini so ministri razpravljali tudi o varnostni situaciji v tej državi. Slovenija je poudarila strateški pomen Zahodnega Balkana in varnostne situacije v regiji. Tudi zato povečujemo naš prispevek v regiji.

Preko videopovezave je ministre z razmerami po terorističnem napadu seznanil izraelski obrambni minister. Ministri so izrazili solidarnost z Izraelom, poudarili pravico do samoobrambe ter pozvali k izpustitvi talcev in zaščiti civilnega prebivalstva. Izpostavili so tudi nujnost preprečitve širjenja konflikta v regiji.

Še pred uradnim začetkom so se ministri srečali znotraj Kontaktne skupine za podporo obrambi Ukrajine (angleško Ukraine Defence Contact Group – UDCG), kjer so razpravljali o nadaljnji vojaški in drugi podpori Ukrajini pri soočanju z rusko vojaško agresijo.

Minister Šarec je ob robu zasedanja skupaj z ministri Belgije, Češke, Danske, Estonije, Nemčije, Madžarske, Latvije, Litve in Nizozemske podpisal Memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju kopenskih sistemov zračne obrambe v okviru pobude Zaščita evropskega neba. Memorandum predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, na njegovi podlagi pa bodo za konkretne projekte zainteresirane države sklepale ločene programske dogovore.

Ob robu zasedanja je potekalo tudi srečanje obrambnih ministrov zaveznic, ki sodelujejo v konceptu vodilne države pod vodstvom Zvezne republike Nemčije.