Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s seje vladnega odbora

Na sejah vladnih delovnih teles je vlada med drugim sprejela odgovor na sklepe Državnega sveta ob obravnavi zaključkov posveta »Aktualne težave slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema« in v Mednarodni odbor za zakonsko meroslovje imenovala slovenskega člana in njegovo namestnico.

Vlada odgovorila na sklepe Državnega sveta v zvezi s težavami slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema

Na današnji seji odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela odgovor na sklepe Državnega sveta ob obravnavi zaključkov posveta »Aktualne težave slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema«.

Zaključki posveta Aktualne težave slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema za slovenski izobraževalni prostor predstavljajo dobrodošlo obogatitev stališč na področju naslavljanja izzivov. V mnogih temah, ki so bile obravnavane, se kaže sorodnost stališč z razpravami, ki jih je v okviru svojega dialoga izvedla delovna skupina za pripravo Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033, ki jo je imenoval minister, pristojen za izobraževanje, decembra 2022. V luči odziva je zato priporočila posveta, ki je izveden pod okriljem Državnega sveta Republike Slovenije, najbolje prepoznati kot sestavni del razprav v teku in napovedati, da bi večino odzivov in deloma tudi predlogov ukrepov moral v slovenski prostor pripeljati Nacionalni program vzgoje in izobraževanja 2023-2033. Po predvideni časovnici bo dokument končan v začetku 2024. Delovna skupina se je prvič sestala januarja 2023 in vsebuje šest delovnih podskupin in sicer Družbeni razvoj ter vloga vzgoje in izobraževanja; Zagotavljanje varnega in spodbudnega okolja za optimalni razvoj posameznika; Poučevanje, učenje, spremljanje napredka ter preverjanje in ocenjevanje znanja; Strokovni in karierni razvoj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju; Sistem ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti ter Vzgojno-izobraževalni sistem. Prav slednja med drugim obravnava povezanost sistema vzgoje in izobraževanja v celoto, prehode med različnimi ravnmi, financiranje, zakonodajo, strokovne svete, infrastrukturo, sistemski pristop k povezovanju šole in okolja. V luči strokovnega dialoga in razumevanja ter spoštovanja avtonomije, ki jo tak proces potrebuje, je smiselno počakati na zaključke še tega dialoga. Ob spoštovanju načela javnega in transparentnega poslovanja je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje za spremljanje vseh reformnih procesov vzpostavilo spletno stran, kjer so sprotno objavljena vsa sporočila in postopki v teku.

Predlog spremembe izhodiščne vrednosti in podaljšanje projekta Rekonstrukcija in nadzidava zahodnega krila Doma upokojencev Podbrdo – enota Petrovo Brdo v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026

Vlada je na odboru sprejela sklep, da se v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026 poveča izhodiščna vrednost in podaljša trajanje projekta, ki izhaja iz evidenčnega projekta – novogradnje, adaptacije, rekonstrukcije, oprema domov za starostnike in socialnovarstvene zavode. Investicija se je začela izvajati v letu 2022, zaključila pa se bo v letu 2024. Z izvedbo investicije bodo zagotovljeni varni bivalni in delovni pogoji, dodatni prostori za izvajanje dejavnosti in večja izkoriščenost ter lažja dostopnost do prostorov. Omogočeno bo primerno dnevno varstvo starostnikov ter skrb za aktivno, varno in kvalitetno preživljanje njihovega prostega časa, hkrati pa se bodo lahko zagotovile ostale oblike varstva starejših, kot so dnevni center, kratkotrajno bivanje in pomoč na domu.

Vlada v Mednarodni odbor za zakonsko meroslovje imenovala slovenskega člana in njegovo namestnico

Vlada je na podlagi Konvencije o ustanovitvi Mednarodne organizacije za zakonsko meroslovje za člana Mednarodnega odbora za zakonsko meroslovje imenovala direktorja Urada Republike Slovenije za meroslovje dr. Sama Kopača. Za namestnico člana pa Natalijo Jovanović, zaposleno na Uradu Republike Slovenije za meroslovje.
Slovenija je članica Mednarodne organizacije za zakonsko meroslovje (OIML) z namenom zagotovitve nemotenega prometa blaga in storitev, transporta ter medsebojnega priznavanja rezultatov merjenj na vseh področjih družbenega delovanja, kjer prihaja do merjenj. Posledično delovanje OIML vpliva na zniževanje stroškov, ki bi za slovenske proizvajalce nastajali zaradi razlik v ureditvah med posameznimi državami.

Organi OIML so Konferenca OIML, v kateri sodelujejo imenovane delegacije posameznih držav članic, Mednarodni odbor za zakonsko meroslovje (CIML) kot upravni odbor OIML, ter Mednarodni urad za zakonsko meroslovje kot operativni organ.

CIML je usmerjevalni odbor OIML, ki se sestane enkrat letno, da pregleda opravljeno delo OIML ter administrativne in finančne operacije.