Skoči do osrednje vsebine

136. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji imenovala Jožeta Novaka za državnega sekretarja v Ministrstvu za naravne vire in prostor. Sprejela je tudi sklep, da bo namenila humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu v letu 2023 v višini 150.000 evrov.

Imenovanje državnega sekretarja v Ministrstvu za naravne vire in prostor

Vlada Republike Slovenije je z današnjim dnem na mesto državnega sekretarja v Ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) imenovala Jožeta Novaka.

Jože Novak je po izobrazbi diplomirani univerzitetni krajinski arhitekt. Na svoji poklicni poti je deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda Republike Slovenije za prostorsko planiranje, državni sekretar v Ministrstvu za okolje in prostor in direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Bil je predsednik uprave Imos Holding d. d. in direktor projekta novega stanovanjsko poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na Ministrstvu za finance je bil tudi vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja v MNVP je delal v Sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov pri družbi DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d.o.o. Jože Novak je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Slovenija za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu namenja humanitarno pomoč v višini 150.000 evrov

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da bo namenila humanitarni prispevek Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (angleško United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East - UNRWA ) v letu 2023 v višini 150.000 evrov.

Republika Slovenija obsoja terorizem ter napade Hamasa in izraža solidarnost z Izraelom. Obžaluje nedolžne civilne žrtve med Izraelci in Palestinci ter se pridružuje pozivom k prekinitvi nasilja in k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. S svojim delovanjem si bo Slovenija prizadevala za preprečevanje eskalacije konflikta in za stabilizacijo razmer, kar je osnova za mirovni proces, ki bo vrnil upanje v rešitev dveh držav.

Republika Slovenija je zagovornica učinkovitega multilateralizma in pri zasledovanju svojih zunanjepolitičnih ciljev, vključno s cilji na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, sodeluje s številnimi mednarodnimi organizacijami, tako pri oblikovanju politik kot tudi pri izvajanju aktivnosti na terenu.

V luči nedavnega dogajanja na območju Gaze, intenzivnega bombardiranja in hitrega slabšanja življenjskih razmer je Vlada Republike Slovenije na predlog Ministrstva za zunanje in evropske zadeve sprejela sklep, da bo namenila humanitarni prispevek UNRWA v višini 150.000 evrov.

UNRWA bo v prihodnjih dneh predstavila humanitarni poziv za naslovitev najnujnejših potreb za obdobje naslednjih 3 mesecev. Poziv bo vključeval tudi nujen odziv UNRWA v Gazi in na Zahodnem bregu kot posledico nedavnih spopadov ter potrebe palestinskih beguncev v Gazi, Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu za zagotavljanje storitev, neposredno povezanih z dogajanjem na terenu - zdravstvo, hrana, gorivo, skrb za razseljene osebe in zaščita ljudi.

Znotraj Evropske unije prevladuje mnenje o potrebi po nadaljevanju humanitarne pomoči palestinskemu prebivalstvu v Gazi in na Zahodnem bregu, dokler bo to potrebno. Z nudenjem humanitarne pomoči nadaljuje tudi Evropska komisija. Humanitarna situacija je zaskrbljujoča in pričakuje se, da se bo še stopnjevala.

Zato je dodatna pomoč, namenjena prebivalcem Gaze prek Organizacije združenih narodov in njene agencije UNRWA, ki je prisotna na terenu, toliko bolj utemeljena. Republika Slovenija sicer redno prispeva k delovanju UNRWA s prispevki v višini od 50.000 evrov do 150.000 evrov letno. Tokrat bo z nujno humanitarno pomočjo Republika Slovenija prispevala k ublažitvi humanitarnih razmer in zaščiti človeških življenj.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve