Skoči do osrednje vsebine

Vlada spremenila trošarine na energente

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero je spremenila trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

Vlada je višino trošarine na omenjene energente prilagodila tako, da se bodo končne maloprodajne cene neosvinčenega bencina, dizla in ekstra lahkega kurilnega olja – KOEL nekoliko znižale.

Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada spremenila z 0,41349 evra na liter na 0,45571 evra na liter, za dizel z 0,38277 evra na liter na 0,39365 evra na liter ter za ekstra lahko kurilno olje – KOEL z 0,07875 evra na liter na 0,09141 evra na liter.

Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in s prilagajanjem trošarin še vedno ohranja dostopne in konkurenčne maloprodajne cene. Hkrati pa si mora glede na trenutne razmere, ko vlada namenja finančna sredstva za obnovo prizadetih območij po katastrofalnih avgustovskih poplavah, prizadevati tudi za doseganje javno finančne vzdržnosti.