Skoči do osrednje vsebine

Svetovna zdravstvena organizacija v Ljubljani razpravljala o politikah nadzora alkohola

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije v evropski regiji imajo najvišjo porabo alkohola na prebivalca na svetu in se soočajo z več kot tristo tisoč smrti na leto, ki so posledica alkohola. Uživanje alkohola je povezano z več kot dvesto boleznimi, poškodbami in stanji, alkohol je na primer eden največjih dejavnikov tveganja za nastanek raka dojk pri ženskah.
državna sekretarka Azra Herceg za govorniškim odrom, zadaj transparent Svetovne zdravstvene organizacije.

Državna sekretarka Azra Herceg je nagovorila udeležence srečanja Svetovne zdravstvene organizacije o politiki nadzora alkohola.

Na ravni oblikovalcev politik in med prebivalstvom je potrebna večja ozaveščenost in znanje o škodljivosti alkohola. Regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo (SZO) zato v okviru projekta Evidence into Action Alcohol (v nadaljevanju EVID-ACTION), 9. in 10. oktobra 2023 v Ljubljani gosti srečanje, na katerem predstavniki in predstavnice ministrstev za zdravje, zadolženi za področje alkohola, iz različnih evropskih držav razpravljajo o porabi alkohola in politikah. Projekt EVID-ACTION se je začel izvajati decembra 2022, v njegovem okviru si v tridesetih državah prizadevajo za zmanjšanje škode zaradi uživanja alkohola.

Na srečanju je udeležence v dvorani in vse, ki so se dogodka pridružili preko video povezave, najprej pozdravila državna sekretarka dr. Azra Herceg, ki je dejala: »Dokazi o neposrednem odnosu med uživanjem alkohola in različnimi oblikami raka predstavljajo priložnost za vse nas v zdravstvenem sektorju, da pozovemo k hitrejšemu odzivu in odločni zaščiti zdravja pred konflikti interesov in vpletanjem industrije.«

Kontekst nacionalne alkoholne politike v Sloveniji pa je predstavila mag. Vesna Kerstin Petrič, vodja službe za sodelovanje s SZO pri Ministrstvu za zdravje. Slovenija je v preteklih letih izvajala različne strategije za zmanjšanje škode zaradi alkohola, vključno z zvišanjem davkov na alkoholne pijače, omejevanjem oglaševanja alkohola in s strogimi zakoni v primeru vožnje pod vplivom alkohola. Cilj teh ukrepov je zmanjšati uživanje alkohola in z njim povezano škodo ter hkrati ustvariti varnejše okolje za prebivalce.

Kljub napredku pa uživanje alkohola in škodljive posledice ostajajo velik izziv tudi v Sloveniji. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji 43 odstotkov odraslih, starih od 25 do 64 let, pije tvegano; vsak drugi 17-letnik se je najmanj dvakrat v življenju že opijal; v zadnjih letih se je povečal trend tveganega pitja alkohola med mladimi ženskami; vsako leto zaradi škodljivih učinkov uživanja alkohola na zdravje in v prometnih nesrečah, ki jih povzročijo opiti vozniki, umre povprečno 927 ljudi.

Srečanje v Ljubljani bo spodbujalo dialog in izmenjavo najboljših praks ter obravnavalo izzive pri izvajanju učinkovitih alkoholnih politik. Predstavniki bodo sodelovali v razpravah za uskladitev strategij in ponovno potrditev zavez za zmanjšanje škode zaradi alkohola.

Gasilska fotografija vseh glavnih udeležencev posveta, nad njimi projekcijsko plazno s posnetkom udeležencev, ki so prisostvovali preko internetne povezave.
1 / 2