Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s hrvaškimi fitosanitarnimi inšpektorji glede zatiranja zlate trsne rumenice

Fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so 6. oktobra na srečanju s hrvaškimi inšpektorji izmenjali izkušnje glede ukrepov za zatiranje zlate trsne rumenice.

Srečanje je bilo izvedeno na Ptuju, kjer so si inšpektorji ogledali primere z zlato trsno rumenico močno okuženih vinogradov. Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen trte, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée. V primeru uradne potrditve te bolezni v varovalnih pasovih ukrepe za preprečevanje širjenja in izkoreninjenja odredi fitosanitarni inšpektor.

Inšpektorji so na srečanju primerjali stanje glede razširjenosti bolezni na Hrvaškem in v Sloveniji in ugotovili, da se obe državi soočata s podobnimi izzivi. Za inšpektorje je bila zelo koristna izmenjava inšpekcijskih praks, konkretnih zakonodajnih in postopkovnih omejitev pri odrejanju ukrepov ter izmenjava strokovnih izkušenj pri ukrepanju. Bilateralno srečanje inšpektorjev pomeni priložnost za bodoče tesnejše sodelovanje pri zadrževanju nadaljnjega širjenja te bolezni, saj škodljivi organizmi rastlin ne poznajo meja držav.

Na spletni strani UVHVVR je na voljo več informacij o zlati trsni rumenici.

Udeleženci srečanja na terenskem ogledu v vinogradu

Udeleženci srečanja na terenskem ogledu | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin