Skoči do osrednje vsebine

Poudarki z novinarske konference v zvezi z aktualnim javnim razpisom za nevladne organizacije

Na Ministrstvu za javno upravo je v sredo, 4. 10. 2023, potekala novinarska konferenca, na kateri sta ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in vodja Sektorja za nevladne organizacije mag. Luka Vidmar predstavila podrobnosti v zvezi z Javnim razpisom za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju.
Ministrica sedi za mizo, pred njo so mikrofoni

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci zagotovila, da je ravnala zakonito in transparentno | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ministrica Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci poudarila:

"V zvezi z javnim razpisom smo še enkrat preverili celoten postopek in lahko vam ponovno zagotovim, da sem ravnala zakonito in transparentno. Žal mi je, da je padla senca na ta razpis, ki so ga strokovne službe na ministrstvu v sodelovanju s predstavniki petih drugih ministrstev oblikovale in vodile z vso skrbnostjo in z najboljšimi cilji. Kot ministrica pa imam popolnoma čisto vest.

Res sem bila lastnica podjetja Smart center in tega tudi nisem nikoli skrivala. Če bi želela skrivati svoj poslovni delež, ga vsekakor ne bi prepisala na mamo. Kot lastnica poslovnega deleža mama na delovanje podjetja nima nikakršnega vpliva, saj ni poslovodja, temveč le solastnik. In tudi sama resnično o poslovanju tega podjetja nimam nobenih informacij. 

Podjetje Smart center se ni prijavilo na noben razpis ministrstva, ki ga vodim. To je razvidno iz javno dostopnih podatkov. 

Na razpis pa se je prijavil Zavod IPES, ki ga vodi Kaja Primorac, moja nekdanja sodelavka in poslovna partnerka. Gospa Primorac je ena od številnih ljudi, s katerimi sem sodelovala v preteklosti. Ampak sta se najini poti razšli in nisva več v komunikaciji. Ne le, da za zavod, ki ga vodi, ne veljajo nobene formalne omejitve poslovanja - ni tudi nobenega razloga, da bi bila prijava etično sporna. 

Razpis so pisale strokovne službe, vloge je ocenjevala strokovna komisija. O tem, da je IPES med prejemniki sredstev, sem izvedela šele 5. septembra. V času trajanja razpisa nihče iz strokovne komisije ni obvestil mene ali mojega kabineta, da obstaja sum na kakršnekoli nepravilnosti. 

Absolutno pa nisem vedela, da je podjetje Smart Center sodelovalo z drugimi prijavitelji na ta razpis. 21. 9. 2023 sem bila o tem obveščena in takoj v zvezi s tem stopila v stik s Komisijo za preprečevanje korupcije. 

Komisiji za preprečevanje korupcije sem že podala samo prijavo, upam pa, da bodo zadevo pregledali vsi pristojni organi. Vse podatke dajem popolnoma na razpolago," je povedala ministrica. 


V zvezi z omenjenim javnim razpisom je Ministrstvo za javno upravo na svoji spletni strani v prejšnjih dneh že objavilo:

- 28. 9. 2023 Celovite informacije v zvezi z javnim razpisom, (dopolnjeno 5. 10. 2023)

- 29. 9. 2023 - Izjavo o razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij

- 4. 10. 2023 - Zbir dokumentov v zvezi z javnim razpisom, posredovano zainteresiranim deležnikom po ZDIJZ

- 4. 10 2023 - Dokumente v zvezi z Javnim razpisom za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju

- 4. 10. 2023 - Informacijo o javnih razpisih Ministrstva za javno upravo za financiranje nevladnih organizacij v letih od 2012 do 2023