Skoči do osrednje vsebine

Izjava o razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij

V zvezi z vprašanji, ki se pojavljajo na temo Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju, objavljamo izjavo mag. Luke Vidmarja, predsednika Strokovne komisije za izvedbo postopka omenjenega javnega razpisa in vodje Sektorja za nevladne organizacije na Ministrstvu za javno upravo.

V izjavi za medije je Vidmar kot predsednik Strokovne komisije za izvedbo postopka Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju pojasnil, kako je strokovna komisija vodila postopek razpisa.

"Zadnje dni lahko v medijih zasledimo nekatere netočne navedbe v zvezi z izvedbo postopka razpisa, kar bi rad na kratko pojasnil in s tem zaščitil integriteto komisije ter njene odločitve.

Poudarjam naslednje:

  • razpis je bil v celoti izveden skladno z veljavnimi predpisi,
  • postopek razpisa je skladno z veljavnimi predpisi vodila Komisija, ki so jo sestavljali zaposleni iz šestih različnih ministrstev,
  • Delo komisije je potekalo na transparenten način, o čemer pričajo zapisniki sej Komisije.
  • Vodstvo Ministrstva za javno upravo na noben način ni vplivalo niti na delovanje Komisije niti na same odločitve Komisije. Skladno s tem Komisija ni bila deležna nobenega pritiska niti vpliva,
  • razpis je bil 27. julija 2023 spremenjen na pobudo Komisije. Naslednji dan je bila sprememba razpisa objavljena v Uradnem listu RS. Predhodno je bilo na sejah Komisije večkrat izpostavljeno, da je potrebno razpis spremeniti zaradi premajhnega števila vlog na nekaterih sklopih in prevelikega števila vlog na drugih sklopih (to ni neobičajna praksa - spremembe razpisov se dogajajo tudi na drugih resorjih),
  • Komisija pred potrditvijo prejemnikov sredstev za sofinanciranje o tem predhodno ni seznanjala vodstva Ministrstva za javno upravo. Posledično je bilo vodstvo o predlogu prejemnikov sredstev za sofinanciranje seznanjeno šele po potrditvi predloga na seji Komisije.

Naj še enkrat poudarim, da je vsa dokumentacija glede razpisa javno dostopna. Hkrati je na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo podana celovita informacija glede razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju."


Opomba: Izjavo o delovanju komisije je mag. Luka Vidmar podal kot njen predsednik in ne v imenu celotne komisije.


Dodatno pojasnilo v zvezi s spremembo razpisa:

Kot smo že pojasnili, je bilo na sejah Komisije večkrat izpostavljeno, da je potrebno razpis spremeniti iz razloga premajhnega števila vlog na nekaterih sklopih in prevelikega števila vlog na drugih sklopih. Vse razprave, ki so potekale na sejah Komisije, v zapisnikih komisije niso povzete, kar pa ne pomeni, da teh razprav na sejah komisije ni bilo. Takšne razprave so potekale na več sejah. 

Razpis je bil spremenjen na pobudo predsednika Komisije. Predlog za spremembo razpisa je mag. Vidmar podal generalni direktorici pristojnega direktorata, ki ga je napotila, da preveri zakonitost morebitne spremembe razpisa s pravno službo Ministrstva za javno upravo (MJU). Po prejetem pozitivnem odzivu pravne službe MJU 25. 7. 2023, iz katerega izhaja, da sprememba razpisov ni neobičajna praksa in se dogaja tudi na drugih resorjih, je Sektor za nevladne organizacije pripravil spremembo razpisa in dokument predložil v potrditev vodstvu MJU, in sicer 26. 7. 2023.

27. 7. 2023 je bila sprememba razpisa potrjena s strani vodstva MJU. Iz tega razloga je v vabilu na dopisno sejo 28. 7. 2023 navedeno, da je bila sprememba razpisa pripravljena po dogovoru z vodstvom MJU in ne brez njegove vednosti, kar bi bilo sporno. 

28. 7. 2023 je bila sprememba razpisa objavljena tudi v Uradnem listu RS. Sprememba razpisa presega pristojnosti komisije in jo lahko potrdi zgolj vodstvo MJU. 

Dodatno pojasnjujemo, da vodstvo MJU s predlogom prejemnikov sredstev pred glasovanjem o tem predlogu na seji Komisije ni bilo seznanjeno. To velja za obe glasovanji, torej 21. 7. in 28. 7. 2023.