Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Levičar: JEK2 je strateški in človeški vir potenciala za Slovenijo in širšo regijo

Državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar je v četrtek, 5. oktobra 2023, sodeloval na okrogli mizi o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, ki jo je organiziralo uredništvo Jedrska.si.

Dogodek je ponudil vpogled v kompleksno vprašanje prihodnosti energetskega sektorja v Sloveniji ter omogočil razpravo o možnih rešitvah za izzive, s katerimi se sooča svet v boju proti podnebnim spremembam.

"JEK2 je najpomembnejši in najbolj kompleksen projekt v Sloveniji doslej," je poudaril državni sekretar Levičar in dodal, da bo ključnega pomena za uspeh slednjega zagotavljanje ustreznega kadra: "Področje jedrske energije zahteva visoko usposobljene strokovnjake, ki jih že zdaj primanjkuje. Kljub morebitnim javnim percepcijam stagnacije, projekt JEK2 konkretno napreduje, saj je delovna skupina pod njegovim okriljem intenzivirala prizadevanja na tem področju. Državni sekretar Levičar je dejal, da so časovni okviri projekta izjemno pomembni, saj vsaka zamuda lahko sproži kaskadni učinek, ki bi lahko vodil do let dolgih zastojev v realizaciji projekta. Osvetlil je tudi perečo potrebo po obnovi in krepitvi dobavnih verig v jedrski industriji. "Projekt JEK 2 ni samo tehnični izziv, ampak tudi strateški in človeški vir potenciala za Slovenijo in širšo regijo," je dejal državni sekretar Danijel Levičar.

Na okrogli mizi sta sodelovala tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan in Jan Malec, doktorski študent in raziskovalec na odseku za reaktorsko fiziko Inštituta Jožef Stefan. Dr. Dejan Paravan je poudaril, da je potrebno čim prej sprejeti poseben zakon, ki bo postopke pospešil in jih naredil bolj učinkovite, Jan Malec pa je predstavil poglobljen argument za izvedbo referenduma o jedrski energiji.

Po zaključeni okrogli mizi je sledila slovenska premiera filma "Jedrska zdaj", v katerem režiser Oliver Stone analizira potencial jedrske energije kot odgovor na pereče globalne probleme, med katerimi izstopajo podnebne spremembe. Sodobni svet se zoperstavlja obsežnim okoljskim težavam, ki izvirajo iz uporabe fosilnih goriv, s tem pa narašča tudi obremenitev podnebnega sistema.