Skoči do osrednje vsebine

Premier obvestil državni zbor o odstopu ministra Brežana in predlogu razrešitve ministrice Šinko

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes, 4. oktobra 2023, obvestil Državni zbor Republike Slovenije, da je prejel odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter državnemu zboru predlagal, da funkcijo ministra za naravne vire in prostor, začasno opravljala mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo.

Poleg tega je predsednik vlade dr. Robert Golob državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko.

Razlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v odsotnosti ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil.

Ministrica se tako ni ustrezno odzvala na situacijo v zvezi z obveščanjem pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ko uprava ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o  živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Še več, ministrica je tudi, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče UVHVVR ter ga prepoznala kot ustreznega.  

Glede na to je Irena Šinko kot ministrica izgubila zaupanje predsednika vlade, da bo uspešno in učinkovito opravljala delo, premier dr. Robert Golob pa ocenjuje, da ne more več opravljati funkcije ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.