Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim sprejela mnenje glede več zakonskih predlogov in zagotovila sredstva, namenjena odpravi posledic poletnih neurij in poplav.

Vlada zagotovila sredstva za posledice poletnih neurij in poplav

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji odbora za gospodarstvo Ministrstvu za naravne vire in prostor, Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Finančni upravi Republike Slovenije zagotovila sredstva, ki bodo namenjena odpravi posledic poletnih neurij in poplav.
Ministrstvu za naravne vire in prostor je vlada za izvedbo predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poplav 4. avgusta 2023 zagotovila 222 milijonov evrov, in sicer 132 milijonov evrov iz sklada proračunske rezerve ter 90 milijonov evrov iz splošne proračunske rezervacije.
Za izvedbo predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi neurja s poplavami med 17. julijem in 3. avgustom 2023 je vlada Ministrstvu za naravne vire in prostor zagotovila 8,5 milijona evrov.
Za izvedbo predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi neurja s poplavami med 12. in 13. julijem 2023 je vlada Ministrstvu za naravne vire in prostor zagotovila 3,6 milijona evrov.
Upravi za zaščito in reševanje je vlada zagotovila dobrih osem tisoč iz sklada proračunske rezerve. Sredstva bodo namenjena za kritje stroškov ocenjevanja škode zaradi posledic močnega neurja z dežjem, poplavami in vetrom med 12. in 13. julijem 2023, ki so jo opravile občinske komisije in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Finančni upravi pa je vlada z razporeditvijo sredstev splošne proračunske rezervacije zagotovila štiri milijone evrov, in sicer za izplačilo pomoči za samozaposlene, ki zaradi posledic avgustovskih poplav ne morejo opravljati svoje dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu tudi po poplavah.

Vlada ne podpira predlaganih sprememb Zakona o voznikih

Skupina 5000 volivk in volivcev je 10. avgusta 2023 v Državni zbor Republike Slovenije vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih, ki predpisuje dodaten pogoj za začetek praktičnega dela usposabljanja in izdajo vozniškega dovoljenja, in sicer izpolnjevanje osnovnošolske obveznosti po zakonu, ki ureja osnovno šolo, in uspešno končan vsaj 7. razred osnovne šole. Predlagatelji poudarjajo, da je temeljni cilj predloga zakona večja varnost v prometu. S predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih želijo predlagatelji doseči, da opravljajo vozniški izpit in se nato vključujejo v cestni promet osebe, ki so osnovno šolo obiskovale devet let in imajo uspešno končan vsaj 7. razred osnovne šole po zakonu, ki ureja osnovno šolo. S tem bi namreč bilo mogoče zagotoviti, da zna oseba, ki opravlja vozniški izpit in se vključuje v promet, brati in pisati ter je posledično varen voznik v cestnem prometu.
Vlada je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o voznikih (ZVoz-1F) natančno preučila in predlaganih rešitev ne more podpreti.
Na današnji seji odbora za gospodarstvo je tako sprejela mnenje, v katerem ugotavlja, da dodatno pogojevanje pristopa k praktičnemu delu usposabljanja v šoli vožnje in dodatno pogojevanje za izdajo vozniškega dovoljenja z izpolnjeno osnovnošolsko obveznostjo in uspešno končanim 7. razredom osnovne šole, ne bo prispevalo k bolj varnim voznikom in izboljšanju varnosti cestnega prometa.
Predpisovanje dodatnega pogoja »izpolnjevanje osnovnošolske obveznosti po zakonu, ki ureja osnovno šolo, in uspešno končan vsaj 7. razred osnovne šole« bi po mnenju vlade lahko privedlo do udeležbe kandidatov za voznike v cestnem prometu brez vozniškega dovoljenja, kar ni skladno z Evropskim akcijskim programom za varnost v cestnem prometu, sprejetim za obdobje od leta 2021 do 2030, ter nacionalnimi predpisi in ukrepi, sprejetimi na njihovi podlagi.
Enako stališče do navedene problematike zavzema tudi večina drugih držav članic Evropske unije, zato pogoja, kot je izpolnjevanje osnovnošolske obveznosti po zakonu, ki ureja osnovno šolo, in uspešno končan vsaj 7. razred osnovne šole, za pristop k praktičnemu delu usposabljanja v šoli vožnje ali za opravljanje vozniškega izpita in izdajo vozniškega dovoljenja, ne predpisujejo.

Agencija SPIRIT Slovenija v letu 2022 poslovala učinkovito in uspešno

Na odboru se je vlada seznanila s Poročilom Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) o opravljenem nadzoru nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije za leto 2022 ter nad delom direktorja agencije. Iz poročila MGTŠ izhaja, da so bili doseženi ključni cilji, določeni s Programom dela in finančnim načrtom za leto 2022.
Vlada je tudi soglašala, da se izkazani presežek prihodkov nad odhodki agencije SPIRIT Slovenija v letu 2022, ki je znašal dobrih 600 evrov nameni za opravljanje in razvoj dejavnosti agencije v letu 2023.
Realizacija celotnega Programa dela in finančnega načrta je bila za 36 odstotkov višja od načrtovanega. Načrtovane ključne aktivnosti po posameznih programih so bile realizirane v celoti ter kljub dogajanju v regiji (vojna v Ukrajini, izjemno visoko povišanje cen energentov ter ohlajanje svetovnega gospodarstva) tudi presežene. Ministrstvo je tudi ugotovilo, da je agencija SPIRIT Slovenija v letu 2022 poslovala zakonito, učinkovito in uspešno.

Vlada o vetu državnega sveta na ZUVPNB

Na današnji seji odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela mnenje k zahtevi Državnega sveta Republike Slovenije, da Državni zbor Republike Slovenije ponovno odloča o Zakonu o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (ZUVPNB), in ga bo poslala državnemu zboru.
Vlada meni, da stališča državnega sveta, ki zahteva ponovno odločanje o Zakonu o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (ZUVPNB), niso utemeljena. Zato vlada poziva poslanke in poslance državnega zbora, da pri ponovnem odločanju ponovno glasujejo za sprejem zakona.

Vlada določila besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o duševnem zdravju

Državni zbor Republike Slovenije je na 12. redni seji 20. septembra 2023 sprejel sklep, da predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o duševnem zdravju za tretjo obravnavo pripravi Vlada Republike Slovenije. Predlog zakona za tretjo obravnavo je vlada pripravila in ga poslala državnemu zboru v obravnavo. V okviru druge obravnave predloga zakona so bili sprejeti amandmaji k 2., 6., 7., 9., 13., 19., 20. in 29. členu.