Skoči do osrednje vsebine

67. generalna konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo

Generalna konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency – IAEA) se sestaja enkrat letno in je najvišji organ odločanja agencije. Vzporedno z zasedanjem se vsako leto zvrstijo še številni strokovni stranski dogodki. Letošnje zasedanje je potekalo med 25. in 29. septembrom, na njem je sodelovala tudi slovenska delegacija.

Delegacijo je vodila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, poleg nje so jo sestavljali še predstavniki Uprave za jedrsko varnost (URSJV), Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) ter Stalnega predstavništva pri Organizaciji združenih narodov (OZN), Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Poleg njih so se dogodka udeležili tudi predstavniki Inštituta Jožef Stefan in družbe GEN energija, d.o.o.

Za predsednico konference je bila soglasno izvoljena veleposlanica Tajske Vilawan Mangklatanakul. Prve tri dni zasedanja je potekala splošna razprava, kjer je izjavo v imenu EU podala predstavnica Španije, trenutno predsedujoče države Svetu EU, ki je med drugim izrazila podporo Ukrajini in poudarila nujnost prisotnosti predstavnikov IAEA na lokacijah ukrajinskih jedrskih objektov, prav tako pa podprla suverenost držav pri odločitvah o njihovih jedrskih programih. V sklopu svojega obiska na Dunaju je slovensko izjavo podala ministrica Tanja Fajon.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi je svoj govor začel z dobrodošlico novima članicama Gambiji in Zelenortskim otokom (IAEA ima tako že 177 držav članic). V njegovem zadnjem mandatu se je Agencija soočala z več globalnimi krizami: pandemijo Covida-19, vojno v Ukrajini in podnebnimi spremembami. Poudaril je pomemben prispevek IAEA oziroma jedrskih tehnologij pri zdravljenju raka in pripravljenosti na bodoče epidemije zoonotskih bolezni, zaščiti vodnih virov, in napovedal nov program za zagotavljanje oskrbe s hrano. Izrazil je zadovoljstvo z napredkom v okviru pobude za harmonizacijo pristopov upravnega nadzora nad naprednimi tipi reaktorjev s poudarkom na malih modularnih reaktorjih, ki je bila ustanovljena leta 2022. V letu 2023 zaznamujejo 65. obletnico veljavnosti Varnostnih standardov IAEA, ki so eden od temeljev za zagotavljanje visoke stopnje jedrske in sevalne varnosti na globalni ravni. IAEA je še naprej aktivno prisotna v Ukrajini, dokončan je bil raziskovalni center v Seibersdorfu, spodbujanje enakosti spolov kaže rezultate preko programov štipendiranja Marie Skodlowska Curie in Lise Meitner.

Ob robu konference je potekala cela vrsta dvostranskih srečanj in izobraževalno informativnih dogodkov, kjer so IAEA in države članice predstavile svoje delo in dosežke. Na številnih takšnih dogodkih so sodelovali predstavniki URSJV. Udeležili so se več predstavitev na teme zagotavljanja jedrske in sevalne varnosti ter pomoči Ukrajini, novih rešitev odlaganja radioaktivnih odpadkov, novih tipov jedrskih reaktorjev vključno z malimi modularnimi reaktorji, ter programa preprečevanja in zdravljenja raka v tretjem svetu. Sodelovali so na srečanju visokih predstavnikov jedrskih upravnih organov, kjer je bil poudarek na novih prihodnjih izzivih za njihovo delo  in odnosih z javnostmi, ter na sestanku združenja zahodnoevropskih upravnih organov (angleško Western European Nuclear Regulators Association – WENRA), katerega glavni namen so bila nadaljnja usklajevanja nove strategije združenja. Udeležili so se še rednega letnega sestanka za koordinacijo tehnične pomoči IAEA za evropsko regijo. Na tradicionalnem delovnem kosilu tako imenovane kvadrilaterale (Slovenija, Madžarska, Češka, Slovaška), ki sta se mu pridružili še Finska in Poljska, so udeleženci razpravljali o novostih in spremembah od zadnjega rednega sestanka junija na Slovaškem, zlasti glede obratovanja obstoječih jedrskih objektov, načrtovanih ali začetih novih gradnjah ter sprememb v zakonodajnih in upravnih okvirih držav.