Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tanja Fajon na delovnem obisku na Dunaju

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo predsedujočega Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), zunanjega ministra Severne Makedonije Bujarja Osmanija, udeležila zasedanja okrepljenega Stalnega sveta OVSE. Podala je tudi izjavo na 67. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo, kjer Slovenija zaključuje mandat.

Na zasedanju okrepljenega Stalnega sveta OVSE so ministri razpravljali o aktualnih razmerah v organizaciji in ruski agresiji na Ukrajino. Glede Ukrajine je ministrica Tanja Fajon poudarila podporo Slovenije glede nadaljnje prisotnosti OVSE v Ukrajini, saj ta zmanjšuje ogroženost civilnega prebivalstva. "Rusija mora ustaviti vojaško agresijo na Ukrajino in grožnje z morebitno jedrsko nesrečo. Zahtevamo tudi izpustitev pridržanih članov osebja OVSE," je v nagovoru povedala ministrica Fajon.

Glede prihodnosti OVSE je ministrica povedala, da se "organizacija sooča z izzivi brez primere, ki zahtevajo takojšnje rešitve," in izrazila podporo Slovenije kandidaturi Estonije za predsedovanje OVSE v letu 2024.

Na 67. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency – IAEA) je ministrica poudarila pomen multilateralizma in potrebo po zagotavljanju miroljubnega iranskega jedrskega programa. Izrazila je tudi zaskrbljenost nad jedrskimi aktivnostmi Severne Koreje.

"Slovenija je zaključila svoje članstvo v Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko varnost in je tik pred začetkom članstva v Varnostnem svetu OZN. Ker močno verjamemo v multilateralizem, menimo, da je delo IAEA ključnega pomena. Kot država, ki ima jedrsko elektrarno, dajemo posebno pozornost jedrski varnosti in varovanju," je še povedala ministrica Fajon.

Srečala se je tudi z izvršno direktorico Urada Združenih narodov za droge in kriminal (angleško United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) Ghado Waly, kjer je beseda tekla o sodelovanju med Slovenijo in UNODC med članstvom Slovenije v Varnostnem svetu OZN. Posebno pozornost sta namenili dogovoru za izvoz žita iz Ukrajine, kjer UNODC zagotavlja inšpektorje, in enakosti spolov.

Jutri se bo ministrica udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve formata Central 5 (C5), ki ga gosti minister za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexander Schallenberg, ter obiskala dunajsko Diplomatsko akademijo, kjer bo predavala na temo prihodnosti EU z naslovom "Future EU - Enlarged and Engaged".