Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik Mirošič predal poverilno pismo ameriškemu predsedniku Bidnu

Novi slovenski veleposlanik v Združenih državah Amerike Iztok Mirošič je 15. septembra 2023 predsedniku ZDA Josephu R. Bidnu slovesno predal poverilna pisma predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Predsedniku ZDA je veleposlanik prenesel tudi pozdrave predsednika vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba.
Predsednik ZDA Biden in veleposlanik Mirošič
1 / 3

"Gospod predsednik, naj vam zagotovim, da si bom prizadeval za krepitev odnosov, sodelovanja in partnerstva med Slovenijo in Združenimi državami ter za nadaljnji razvoj prijateljstva med državama v dobro slovenskega in ameriškega naroda," je poudaril veleposlanik Mirošič na slovesnosti v Beli Hiši.

Veleposlanik Mirošič je zagotovil, da si bo prizadeval za nadaljnji  razvoj odličnih bilateralnih političnih meddržavnih odnosov in napredek na področju kulturnega, ekonomskega, investicijskega, klimatskega, energetskega, vojaškega, znanstvenega, raziskovalnega in digitalnega sodelovanja, ter sodelovanja na področju digitalnih tehnologij med državama.

Poleg tega, si bo veleposlanik prizadeval za promocijo strateškega dialoga z Združenimi državami (ZDA) in posebej za krepitev kulturnih vezi, ki močno povezujejo oba naroda. Akcija ameriškega generala Pattona s katero je ob koncu druge svetovne vojne rešil pred uničenjem slovensko kulturno dediščino izjemnega pomena – plemensko čredo konjev Lipicancev - močno povezuje naši državi, zato je predsednika Bidna povabil na obisk v Lipico. Sodelovanje med znanstveniki in študenti ter delovanje v korist slovenske skupnosti v ZDA bo prioritetnega značaja.

Veleposlanik je poudaril močno privrženost Slovenije trans-atlantskim odnosom in strateškemu partnerstvu Evropske unije z ZDA. Trans-atlantsko partnerstvo je dokazalo, da je učinkovito, potrebno in koristno za obe strani ko tudi celotno mednarodno skupnost. Močna trans-atlantska vez je nenadomestljiva in nujna za zagotavljanje varnosti evro-atlantskega območja. Pokazali smo visoko stopnjo enotnosti ob ruski agresiji na Ukrajino.

ZDA so slovenski strateški partner in zaveznik s katerim delimo vrednote in interese. Skupaj delujemo za stabilnost in varnost na Zahodnem Balkanu.

Nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov (OZN) v obdobju 2024-2025 bo sodelovanje z ZDA v prizadevanjih za doseganje globalnega miru, varnosti in stabilnosti dvignilo na nov nivo. Naraščajoči problemi klimatskih sprememb, energetskih potreb in kibernetske varnosti ter nove tehnološke paradigme v svetu pomenijo tudi nove priložnosti za medsebojno sodelovanje v okvirih zelenega prehoda in razvoja.

Predsednik Biden je veleposlaniku Mirošiču izrazil dobrodošlico ob nastopu dela v ZDA v času posebej pomembnemu za evropsko varnost. Slovenijo je označil za pomembnega partnerja in zaveznika v NATO. Skupaj delujemo v podporo napadeni Ukrajini in pri promociji evropskega članstva za države Zahodnega Balkana. Sloveniji je čestital za uspešno kampanjo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu OZN, v katerem se veseli sodelovanja pri skupni promociji demokratičnih načel. Poudaril je partnerstvo Slovenije in ZDA v boju proti vzrokom in posledicam klimatskih sprememb za  vzdržno prihodnost našega planeta. Posebej je poudaril pomen nadaljnjega dela za krepitev bilateralnih političnih in ekonomskih donosov med državama.