Skoči do osrednje vsebine

Na posvetu častnih konzulov Slovenije tudi predstavitev nacionalne znamke I feel Slovenia

27. septembra 2023 se je v Novi Gorici začel tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije, ki bo trajal do 29. septembra 2023. Gre za pomemben dogodek z vidika promocije Slovenije in našega gospodarstva v tujini.
Slobodan Šešum stoji in govori, govorci sedijo.

Nagovor generalnega direktorja Direktorata za javno in gospodarsko diplomacijo dr. Slobodana Šešuma. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Prvi dan posveta, na katerem sodeluje 77 častnih konzulov iz več kot 50 držav, sta goste pozdravila župan Nove Gorice Samo Turel in generalna sekretarka v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Renata Cvelbar Bek, ki se je častnim konzulom zahvalila za opravljanje njihovega poslanstva ter prispevek k vzpostavljanju in razvijanju gospodarskih, kulturnih in prijateljskih dvostranskih odnosov.

Generalni direktor Direktorata za javno in gospodarsko diplomacijo dr. Slobodan Šešum je v kratki razpravi o nacionalni znamki Slovenije skupaj s predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih naložb in tehnologije (SPIRIT), Gospodarske zbornice Slovenije, Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM), Slovenske turistične organizacije in Tehnološkega parka poudaril pomen sodelovanja vseh deležnikov – tako gospodarstva kot državnih institucij – pri izgradnji močne in v svetu prepoznavne znamke države.

Špela Vovk, vodja Sektorja za promocijo Slovenije na Ukomu, je poudarila, da zgodba blagovne znamke I feel Slovenia presega turistično promocijo in naravne lepote. Je tudi zgodba o Slovencih, ki zajema naš šport, kulturo, umetnost, znanost, način življenja in civilno družbo. Z nacionalno znamko lahko Slovenija pokaže, da je inovativna, ustvarjalna in verodostojna država, ki je lahko mednarodno konkurenčna. »Na Uradu vlade za komuniciranje, ki je skrbnik znamke I feel Slovenia, skrbimo, da jo deležniki uporabljajo na pravi način«, je povedala Špela Vovk in dodala, da so dosedanje izkušnje pokazale, da si lahko tudi majhne države, kot je Slovenija, s predstavljanjem zagotovijo pomemben položaj, zlasti z nacionalno blagovno znamko. »Menim, da bi morali vsi skupaj bolj sodelovati in ustvariti dosledno in prepričljivo pripoved o Sloveniji v tujini ter tako okrepiti blagovno znamko I feel Slovenia,« je dodala vodja Sektorja za promocijo Slovenije.

Častne konzule je popoldne v predsedniški palači sprejela tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Program bo vključeval terenske obiske. V četrtek bodo častni konzuli obiskali Dolenjsko, kjer si bodo med drugim ogledali grad Otočec in podjetje Krka, ter se udeležili sprejema v Novem mestu pri županu Gregorju Macedoniju.

Zadnji dan srečanja pa bodo znova na Goriškem, z nagovorom v mestni hiši v Novi Gorici ga bosta otvorila župan Samo Turel in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Program bo med drugim namenjen predstavitvi projekta Evropska prestolnica kulture 2025 ter gospodarskih in turističnih potencialov pokrajine.