Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Univerzi Harvard predavala o vlogi Slovenije v svetu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na povabilo Centra za evropske študije predavala na prestižni Univerzi Harvard v Bostonu. V predavanju z naslovom "Slovenija, Evropa in svet: krmarjenje skozi geopolitično nevihto" je predstavila našo državo in njene ambicije v Varnostnem svetu OZN, osredotočila pa se je tudi na razmere v Evropski uniji, s poudarkom na širitveni politiki.

"V Sloveniji živijo srčni ljudje, ki v svetu uživajo velik ugled," je uvodoma dejala ministrica Fajon in študentom približala Slovenijo kot mlado državo, ki je letos praznovala 32. obletnico osamosvojitve, in je že večkrat dokazala, kot je dejala ministrica, "da je verodostojna in kredibilna partnerica, ki si prizadeva za mir in varnost v svetu. To dokazuje tudi naša nedavna izvolitev – že druga po vrsti – za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), ko nas je podprlo kar 153 držav članic. Pot do izvolitve ni bila enostavna, a vendar smo s trdim delom celotnega državnega vrha in slovenske diplomacije ter s pomočjo naših zaveznikov in prijateljev po vsem svetu, države uspeli prepričati, da je Slovenija zavezana človekovim pravicam, demokraciji in multilateralizmu. V Varnostnem svetu si bomo prizadevali za okrepitev zaupanja na globalni ravni in gradnjo mostov v tem močno polariziranem svetu."

V svojem predavanju je ministrica posebno pozornost namenila tudi regiji Zahodnega Balkana. Dejala je, da igra Slovenija ključno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v tej regiji, saj je močno prisotna tako v Bosni in Hercegovini kot Črni gori, aktivno pa sodeluje tudi v Severni Makedoniji in na Kosovu ter spodbuja sodelovanje med državami. Harvardskim študentom je predstavila tudi mednarodno konferenco Blejski strateški forum, ki postaja vodilno mislišče v jugovzhodni Evropi, in ob tem spomnila, da je ravno t. i. "blejska zaveza" poslala močno sporočilo mednarodni skupnosti, in sicer, da morajo biti tako EU in države Zahodnega Balkana za članstvo v Uniji pripravljene na širitev do leta 2030.

V nadaljevanju se je ministrica Fajon osredotočila na feministično zunanjo politiko, ki po njenem prepričanju predstavlja novo obdobje v diplomaciji. Pojasnila je, da gre pri tem konceptu za spodbujanje enakosti spolov v vseh okoliščinah in na vseh področjih. “Po moji oceni je feministična zunanja politika le nadaljevanje stoletnih prizadevanj gibanja za volilno pravico in enakost žensk. Če želimo izkoristiti celoten potencial družbe, moramo spodbujati vključenost žensk v odločevalske procese in okrepiti njihovo vlogo v družbi," je še pozvala ministrica.

Ministrica Fajon je odgovarjala tudi na vprašanja študentov, ki so se dotikala aktualnih razmer v Evropski uniji, prihodnosti širitvene politike, migracij in vloge žensk v mednarodnih odnosih. Ob robu dogodka se je ministrica Fajon srečala tudi s Slovenci, ki študirajo na Univerzi Harvard in jim zaželela uspešno nadaljevanje študija.