Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na pripravljalnem ministrskem srečanju za Vrh o prihodnosti

Ob robu splošne razprave 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) se je podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon udeležila pripravljalnega ministrskega srečanja za Vrh o prihodnosti, ki sta ga otvorila predsednik 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennis Francis in generalni sekretar OZN António Guterres.
Ministrica Fajon med nagovorom

Ministrica Fajon med nagovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Pripravljalno ministrsko srečanje je predstavljalo priložnost za ministre, da podajo svojo vizijo in prioritete za Vrh o prihodnosti, ki bo predstavljal pomemben mejnik pri uresničevanju naše skupne agende in bo potekal ravno v septembru 2024, ko bo Slovenija predsedovala Varnostnemu svetu OZN.

Ministrica Fajon je pozvala k okrepitvi globalnega upravljanja in reformi multilateralnega sistema OZN, da bi se lahko uspešno spopadli z izzivi današnjega časa, kot tudi z izzivi, ki nas še čakajo. "Združeni narodi potrebujejo nadgradnjo. Reformirati jih moramo kot našo skupno globalno institucijo, ki odraža današnjo realnost. To ne bo lahka naloga, a na Sloveniji je, da razmišljamo pogumno in ambiciozno, seveda skupaj z ostalimi v svetu. Pakt za prihodnost, ki ga bomo predvidoma sprejeli na Vrhu za prihodnost, mora biti ambiciozen in usmerjen v ukrepanje, hkrati pa mora temeljiti na Ustanovni listini OZN, spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava ter spolni enakopravnosti," je na srečanju povedala Fajonova.

Ministrico Fajon danes v New Yorku čaka še vrsta dvostranskih srečanj, med drugim tudi srečanje z zunanjimi ministri držav naslednic nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki ga gosti Slovenija. Danes zvečer bo ministrica nagovorila zbrane na sprejemu za slovensko skupnost v ZDA, jutri pa bo nadaljevala pot v Boston, kjer bo na povabilo Univerze Harvard imela predavanje za tamkajšnje študente.