Skoči do osrednje vsebine

Slovenija so-izvaja mednarodni projekt "Njene kibernetske sledi" za usposabljanje žensk

18. septembra 2023 se je v Podgorici pričela tridnevna izobraževalna konferenca v okviru mednarodnega projekta 'Njene kibernetske sledi' (angleško Her CyberTracks), ki se izvaja v sodelovanju Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu in Univerze Črna gora. Projekt temelji na prizadevanjih Mednarodne telekomunikacijske zveze in Nemčije za premostitev digitalnega razkoraka med spoloma.
Udeleženci izobraževalne konference v okviru mednarodnega projekta 'Njene kibernetske sledi' med skupinskim fotografiranjem

Udeleženci izobraževalne konference v okviru mednarodnega projekta 'Njene kibernetske sledi' | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Tridnevno usposabljanje, na katerem sodeluje preko 30 predstavnic iz držav Zahodnega Balkana, Gruzije, Moldavije in Ukrajine, vključuje program mentorstva ženskam, ki sodelujejo v nacionalnih in mednarodnih procesih oblikovanja politik kibernetske varnosti ter v mednarodnih pogajanjih. V okviru usposabljanja se izvajajo ciljno usmerjene dejavnosti za krepitev kibernetskih zmogljivosti predstavnic ženskega spola, s ciljem, da se udeleženkam učnega programa – bodočim upravljavkam in voditeljicam – zagotovi celovita znanja s področja kibernetske varnosti.

Udeleženke programa je uvodoma nagovoril član upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center - WB3C), nacionalni koordinator za zunanje vidike digitalizacije, umetne inteligence in kibernetske varnosti veleposlanik Tadej Rupel. Poudaril je, da program usposabljanja ženskih predstavnic predstavlja pomemben del prizadevanj za krepitev zmogljivosti na področju kibernetske varnosti in je hkrati pobuda, ki posameznicam, skupnostim in vladam omogoča, da izkoristijo potenciale strokovnega znanja.

Slovenija se je pobudi 'Her CyberTracks', s ciljem spodbujati zastopanost in sodelovanje žensk na IKT področju, pridružila maja 2023, ko je skupaj s Francijo in Črno goro pristopila k skupni deklaraciji o sodelovanju med WB3C in specializirano agencijo Organizacije združenih narodov Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (angleško International Telecommunication Union – ITU).

Vključitev mednarodnega projekta "Njene kibernetske sledi" v dejavnosti WB3C je med drugim skladna s feministično agendo slovenske zunanje politike, s ciljem spodbujanja enakopravne, polne in smiselne zastopanosti obeh spolov na področju kreiranja in izvajanja mednarodnih politik pri zagotavljanju kibernetske varnosti.

Center WB3C v letošnjem letu načrtuje še tri dodatna usposabljanja, in sicer za strokovnjake iz regije Zahodnega Balkana na pravosodnih in policijskih akademijah ter urjenje za dvig kibernetske odpornosti za upravljalce kritične infrastrukture.