Skoči do osrednje vsebine

Bistvo Evropskega teritorialnega sodelovanja (Interreg) je čezmejno sodelovanje

V Umagu je potekal Dan Interreg sodelovanja, na katerem so predstavili primere projektov čezmejnega sodelovanja s področja reševanja in trajnostne mobilnosti v okviru Interreg programa Slovenija - Hrvaška. Dogodka sta se udeležila tudi kohezijska ministra Slovenije in Hrvaške dr. Aleksander Jevšek in Šime Erlić.
Na fotografiji iz leve proti desni: Šime Erlić, hrvaški minister za regionalni razvoj in sklade Evropske unije, Vili Bassanese, župan Umaga in dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj

Na fotografiji iz leve proti desni: Šime Erlić, hrvaški minister za regionalni razvoj in sklade Evropske unije, Vili Bassanese, župan Umaga in dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj | Avtor: Interreg

1 / 3

"Bistvo Interreg programov je čezmejno sodelovanje. In pomen čezmejnega sodelovanja ter dobrih medsosedskih odnosov smo lahko videli ob nedavnih katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo. Zato bi se v imenu slovenske vlade in mojem imenu zahvalil hrvaški vladi in ministru Erliću za vso pomoč in izkazano solidarnost ob nedavni naravni katastrofi," je v uvodnem nagovoru poudaril minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.

Organ upravljanja čezmejnega Interreg programa Slovenija-Hrvaška je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Program je bil v obdobju 2014-2020 namenjen razvoju trajnostnega, varnega in živahnega obmejnega območja.

"Odobrenih in zaključenih je bilo 41 čezmejnih projektov, ki so rezultat povezovanja več kot 250 hrvaških in slovenskih partnerjev. To dokazuje, da je s sodelovanjem in usklajenimi aktivnostmi pri reševanju skupnih izzivov moč doseči boljše rezultate in trajnostne učinke, ki presegajo državne meje," je povedal minister Jevšek.