Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon gostila prvo srečanje petih novoizvoljenih članic Varnostnega sveta OZN

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku gostila prvo srečanje zunanjih ministrov petih novoizvoljenih članic Varnostnega sveta OZN. Ministri so se strinjali, da je za okrepitev zaupanja v Varnostni svet potrebno veliko sodelovanja in usklajenega delovanja izvoljenih članic.
Zunanja ministrica Slovenije in zunanji ministri Alžirije, Gvajane, Južne Koreje in Sierre Leone med skupinskim fotografiranjem

Zunanja ministrica Slovenije in zunanji ministri Alžirije, Gvajane, Južne Koreje in Sierre Leone | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 6

"Srečanje zunanjih ministrov petih novoizvoljenih članic Varnostnega sveta OZN, ki je potekalo na pobudo Slovenije, je še en dokaz, da sedež za mizo Varnostnega sveta Slovenija jemlje z vso odgovornostjo in da se želimo na članstvo pripraviti po najboljših močeh. Z ministri Alžirije, Gvajane, Južne Koreje in Sierre Leone smo začrtali vsebinske prednostne naloge, kot so preprečevanje konfliktov, podnebna varnost ter ženske, mir in varnost. Hkrati smo se ministri odločno zavzeli za jasen cilj, in sicer ponovno zgraditi zaupanje v delovanje Varnostnega sveta kot primarnega čuvaja mednarodnega miru in varnosti. Če bomo delovali enotno, transparentno in usklajeno, sem prepričana, da bomo omogočili nove možnosti za dialog in zgradili nove mostove zaupanja. In prav to je tisto, kar današnji svet najbolj potrebuje," je ob robu srečanja povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Zunanji ministri so se strinjali tudi, da je okrepljena vloga izvoljenih članic Varnostnega sveta izjemnega pomena in hkrati priložnost za nadgradnjo tega dosežka.

Ministrica Fajon je ob robu prvega dne zasedanja Generalne skupščine OZN sodelovala na ministrskem dogodku EU in Lige arabskih držav, na katerem je pohvalila novo pobudo za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa in rešitve v obliki dveh držav. Ligi arabskih držav se je zahvalila za ves angažma in druge države pozvala, da se pridružijo pobudi. Prav tako je poudarila, da Slovenija podpira ustanovitev delovnih skupin in da je pripravljena v njih sodelovati pri iskanju pravih rešitev za dosego trajnega miru.

Ministrica Fajon je sodelovala še na neformalnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve EU, kjer se je osredotočila predvsem na razmere v Sahelu in Nigru ter na migracije. Povedala je, da moramo s humanitarno pomočjo, podporo demokraciji in zagotavljanjem osnovnih sredstev, ljudem v Sahelu pokazati, da jih podpiramo in da niso sami. Glede Nigra je poudarila, da si moramo prizadevati za mirno rešitev krize in podpirati vlogo gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav.