Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na razpravi o močni in na izzive odporni EU

Državni sekretar Marko Štucin je sodeloval na razpravi z naslovom "močna in odporna EU kot odgovor na izzive prihodnosti", ki jo je ob letošnjem govoru predsednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen, o stanju v Uniji organiziralo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.
Državni sekretar Marko Štucin na razpravi o prihodnosti EU, sedi na stolu s sogovorniki, v ospredju publika

Državni sekretar Marko Štucin na razpravi o prihodnosti EU | Avtor: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Državni sekretar Štucin v razpravi podal prve odzive in komentarje na ključne poudarke iz letošnjega govora o stanju v uniji. Predvsem je poudaril pomen ohranjanja evropske konkurenčnosti, ki je ključno vprašanje za EU, tudi v luči prehoda na čiste tehnologije. V tem kontekstu so pomembna tudi vprašanja glede ohranjanja blaginje, solidarnosti in polne zaposlenosti, ob hkratnem naslavljanju izzivov, ki so povezani s pomanjkanjem delovne sile, inflacije in olajšanja poslovanja za evropska podjetja. Dodal je, da je potrebno okrepiti odprto strateško avtonomijo evropskega gospodarstva in hkrati ohraniti odprto gospodarstvo ter se zavzemati za ambiciozno, pravično in odprto trgovinsko politiko EU. Poleg tega je poudaril pomen zelenega dogovora in naslavljanja podnebnih sprememb, tudi v luči nedavnih katastrofalnih poplav v Sloveniji, kjer se je še posebej izkazala prav evropska solidarnost.

Državni sekretar je še povedal, da je bil v govoru predsednice Evropske komisije jasno poudarjen pomen geopolitičnega delovanja Unije, vključno v kontekstu širitve. Slovenija se strinja, da je širitev pomembno geostrateško orodje Unije in podpira vse mehanizme in pobude, ki bi omogočile uspešno vključevanje novih držav v EU. Zato nas posebej veselijo zagotovila predsednice Evropske komisije, da je prihodnost držav Zahodnega Balkana, pa tudi Ukrajine in Moldavije v EU, evropska perspektiva pa je pomembna tudi za Gruzijo.

V razpravi so sodelovali še evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, slovenske poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, Romana Tomc, Milan Brglez in Irena Joveva ter profesorica Sabina Lange, strokovnjakinja za zadeve EU.