Skoči do osrednje vsebine

Premier v Luksemburgu: Na področju vesoljskih dejavnosti lahko skupaj krojimo zgodbo o uspehu

Na povabilo luksemburškega premiera Xavierja Bettela se je na uradnem obisku v Luxemburgu mudil predsednik vlade dr. Robert Golob. Gre za nadaljevanje obiska premiera Bettela v Sloveniji februarja letos, ko sta se državi zavezali k še tesnejšemu sodelovanju, zlasti na gospodarskem področju.

Voditelja sta tako podpisala memorandum o krepitvi sodelovanja na področju vesoljske dejavnosti, govorila o aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih in se zavzela za ohranitev schengna.

Luksemburg je drugi največji investitor v slovensko gospodarstvo. Premier dr. Golob je zato prepričan, da lahko na področju vesoljskih dejavnosti in tehnologij, kjer Luksemburg velja za pionirja, skupaj krojimo evropsko zgodbo o uspehu.

Glede vodne ujme, ki je na začetku avgusta prizadela Slovenijo, je dr. Golob poudaril pomen zanesljive komunikacije v kriznih okoliščinah. Pri tem imajo opazno vlogo tudi vesoljske tehnologije. »Prav to je ena od tržnih niš, pri kateri se kaže, da vesoljska tehnologija ponuja velik del odgovora, kako se soočati s kriznimi razmerami v prihodnosti. Zato se veselimo sodelovanja na področju vesoljskih dejavnosti in verjamemo, da lahko skupaj ponudimo več celemu svetu, ne le državam in državljanom,« je dejal.

Predsednik vlade je poudaril tudi, da z luksemburškim kolegom zelo dobro sodeluje v okviru Evropskega sveta, saj imata podobne vrednote in poglede na izzive EU.

Sogovornika sta pozornost namenila širitvenemu procesu EU na Zahodni Balkan. Po besedah dr. Goloba je bil širitveni proces zadnjih dvajset let le še tehnično vprašanje, zaradi ruskega nasilja nad Ukrajino pa se je pogled na proces približevanja spremenil. »Proces postaja vse bolj geopolitično in manj tehnično vprašanje – in menim, da je Zahodni Balkan območje, za katero moramo uporabiti enak pristop,« je povedal dr. Golob ter s tem ponovil stališče Slovenije, da je treba države Zahodnega Balkana pri širitvi EU obravnavati enako ali podobno kot Ukrajino in Moldavijo. Poleg tehničnih pogojev je tako treba upoštevati tudi geopolitično stvarnost. »Ne želimo si, da bi Zahodni Balkan samo zaradi pomanjkanja pozornosti Komisije naenkrat postal talec nekih tujih sil,« je dodal. Predsednika slovenske in luksemburške vlade sta se enotno zavzela za enakopravno obravnavo vseh držav, ki se želijo priključiti EU.

Voditelja sta v znak podpore enemu največjih dosežkov EU obiskala kraj Schengen, kjer je bil leta 1985 podpisan Schengenski sporazum. Samo polno delujoči schengen, brez nadzora na notranjih mejah, daje znatne koristi tako ljudem kot gospodarstvu. Predsednika vlad sta se zato strinjala, da morajo države članice na zunanjih mejah schengna ravnati odgovorno.

Uradni obisk predsednika vlade v Luksemburgu je spremljala tudi močna gospodarska delegacija s področij vesoljske dejavnosti, lesarstva in turizma, ki je sodelovala na poslovnem forumu. Na Gospodarski zbornici Luksemburg sta predstavnike podjetij obeh držav nagovorila predsednika vlad. Pohvalila sta obetavne načrte gospodarstvenikov in slovesno podpisala memorandum o meddržavnem sodelovanju na področju vesoljske dejavnosti. Cilj memoranduma je med drugim krepiti sodelovanje pri vesoljskih storitvah, kot so opazovanje Zemlje in satelitske komunikacije, pa tudi pri vesoljskih tehnologijah, inovacijah in raziskavah ter na podjetniški in institucionalni ravni.

Predsednik slovenske vlade je v nagovoru na poslovnem forumu opomnil, da vrednote, skupne Sloveniji in Luksemburgu, lajšajo medsebojno sodelovanje. »Začne se z majhnimi koraki, ki pa z leti postanejo veliki. Tako kot pri vzpostavitvi schengenskega območja, brez katerega si danes ne predstavljamo EU.« Povedal je, da moraš kot majhna država za doseganje uspehov biti odprt tako na političnem kot gospodarskem področju. Od zadnjega obiska premierja Bettela v Sloveniji februarja letos je državama v dobrih šestih mesecih uspelo ne le organizirati poslovni forum treh različnih gospodarskih panog, ampak tudi vzpostaviti novo letalsko povezavo med prestolnicama. Ta bo zaživela 14. septembra in jo bo izvajal letalski prevoznik Luxair.

Premier dr. Golob se je v Luksemburgu sešel tudi s predsednikom poslanske zbornice Fernandom Etgenom ter predsednikom odbora za zunanje in evropske zadeve, sodelovanje, priseljevanje in azil Yvesom Cruchtenom. Sogovorniki so potrdili odlične odnose med državama ter obravnavali evropski pogled na Zahodni Balkan, vojno v Ukrajini in članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Obisk je sklenil v rojstni hiši Roberta Schumana, kjer se je srečal s slovenskimi sodniki in tožilcem, ki delujejo v evropskih ustanovah. Potrdil je zavezanost Slovenije vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in neodvisnemu sodstvu. 

Predsednika vlade je na uradnem obisku spremljala partnerka Tina Gaber, ki se je udeležila ločenega programa s soprogom predsednika luksemburške vlade Gauthierjem Destenayem. Ogledala sta si stavbo Möllerei, prvotno zgrajeno leta 1910, v kateri so skladiščili rudo in koks ter knjižnico Univerze v Luksemburgu in naravni park Biodiversum Camille Gira.