Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Boštjan Šefic: Občine lahko dajo predloge ukrepov za obnovo in razvoj

Državni sekretar za usklajevanje ukrepov in dejavnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic je 12. septembra 2023 obiskal občino Litija in se srečal z županom Francijem Rokavcem. Delovni obisk je bil namenjen pogovoru o izzivih in potrebah občine in prebivalcev prizadetega območja ter nadaljnjih ukrepih za pomoč.

Šefic je ob tej priložnosti povedal, da je župan z ekipo natančno predstavil okoliščine, s katerimi so se soočali na začetku avgusta: »Seznanil nas je tudi z vsem, kar so v tem času že uspešno rešili,« je poudaril državni sekretar in dodal, da določeni izzivi ne glede na to ostajajo. Ukrepi, kot so čiščenje, urejanje strug in tudi odvoz vseh naplavin, ki so se nakopičile ob poplavah, se že izvajajo. »Naplavine moramo tako in drugače zaščititi, da ob naslednjem deževju ne bi predstavljale ponovne grožnje za vodotoke,« je poudaril državni sekretar.

Sogovorniki so pozornost namenili tudi potrebnim dolgoročnim ukrepom ter infrastrukturi, kot so mostovi in ceste. Poleg tega so obravnavali ukrepe, ki bi jih lahko vključili v zakon o obnovi in razvoju: »Občine smo pozvali, da predlagajo ukrepe, za katere mislijo, da so potrebni in pomembni za obnovo in razvoj,« je še poudaril državni sekretar.

Po oceni Boštjana Šefica je bil delovni sestanek učinkovit, saj so se dogovorili za nadaljnje konkretne korake.