Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Tanja Fajon v Bazovici o spoštovanju in sodelovanju

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes udeležila spominske slovesnosti v čast bazoviškim junakom v Bazovici ob 93. obletnici smrti bazoviških junakov. Na dogodku je ministrica imela slavnostni nagovor in v spomin junakom položila venec.

V svojem nagovoru je ministrica poudarila tragične usode Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča, ki so se borili proti fašizmu. "Bazovica je pričevanje boja za svobodo in enakopravnost," je dejala ministrica Fajon in dodala, da je ta kraj opomnik trpljenja, a hkrati simbol ponosa Slovencev in njihove kljubovalnosti.

"Bazovica ni zgolj pričevanje tragičnega obdobja, ampak tudi zgodba o ljudeh v Sloveniji in Italiji, ki so stoletja živeli drug ob drugem, presegali delitve in nestrpnosti ter skupaj gradili mostove spoštovanja in sodelovanja," je poudarila ministrica. Izpostavila je, da je kljub težkim izzivom, ki jih je prinesla skupna slovensko-italijanska zgodovina, vztrajnost in volja do sodelovanja vedno prevladala med prebivalci obeh držav.

Ministrica Fajon je izrazila prepričanje, da je v rokah Slovencev in Italijanov gradnja skupne, na spoštovanju in strpnosti utemeljene prihodnosti. "Eden ključnih stebrov te prihodnosti je evropska solidarnost, ki predstavlja naše družbeno tkivo in nas združuje v skupni viziji," je dodala.

Nestrpnost in razhajanja je možno poraziti, "če bomo ostali zvesti zgodovinski resnici skupnega poročila Mešane slovensko-italijanske kulturno-zgodovinske komisije. Ob tem pa se moramo odločno upreti populizmu in interpretacijam, ki niso utemeljeni na dejstvih iz poročila," je poudarila ministrica Fajon.

Na koncu je ministrica izrazila zahvalo Italiji za njeno požrtvovalnost v času nedavne naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo, ter poudarila, da vrednote miru, človečnosti in skupnostnega duha živijo med nami in nam bodo pomagale soočiti se z izzivi prihodnosti.

Ministrica Tanja Fajon se je pred slovesnostjo srečala s širšim predstavništvom manjšine v Italiji, predsednikom obeh krovnih organizacij, deželnim svetnikom, predsednikom Paritetnega odbora in senatorko in predstavnico slovenske narodne skupnosti v Italiji.