Skoči do osrednje vsebine

Knjižica Dese Muck Blazno resno o HPV v podporo staršem pri odločitvi o brezplačnem cepljenju otrok

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV pred 14 leti. Strokovnjaki pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju. Cepivo je varno in dokazano učinkovito.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija Blazno resno o HPV, s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja proti HPV v šestem razredu osnovne šole.

Stroka je enotna, da je cepljenje proti HPV tako učinkovito, da lahko ob zadostni precepljenosti v Sloveniji, Evropi in na globalni ravni v celoti preprečili in odpravili vrsto rakov, ki jih povzroča okužba s HPV. S tem bi rešili številna življenja in preprečili dolgotrajna zdravljenja ter njihove posledice. Pogoj za to je povečanje precepljenosti na 90 odstotkov, kar je tudi eden od ključnih ciljev Državnega programa za obvladovanje raka (DPOR) v Sloveniji in tudi Evropskega načrta za boj proti raku.

V Sloveniji zagotavljamo dostopnost cepiva za deklice in dečke. V tem šolskem letu se bodo poleg šestošolk in šestošolcev ter vseh zamudnikov lahko brezplačno cepili tudi dečki 1. in 3. letnika srednje šole in gimnazije.  

Knjižica Dese Muck Blazno resno o HPV je odličen pripomoček staršem in tudi mladim pri odločitvi o cepljenju proti HPV. Ob predstavitvi publikacije je avtorica izpostavila: »Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je vzpodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju. Privilegij je tudi, ker sem se ob delu srečala z izjemnimi ljudmi, ki so z vsem srcem v svojem poslanstvu. Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti.«

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA, ki ga upravljajo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, se je Desi Muck in številnim strokovnjakom ter ustanovam, ki so sodelovali pri različnih korakih priprave publikacije, zahvalila za izjemno sodelovanje: »Pretekli meseci so minili v posebnem vzdušju, čutiti je bilo nov zagon in novo upanje, da nam po pandemskem padcu s skupnimi močmi ponovno uspe skok za vsaj 10-odstotnih točk v precepljenosti proti HPV. S tem bo letošnja generacija šestošolk in šestošolcev ponovno bolje zaščitena proti zelo raznolikim in tudi zelo hudim boleznim, ki jih okužbe s HPV povzročajo.«

 

  • Knjižica Blazno resno o HPV je pripomoček staršem k odločitvi o cepljenju njihovih otrok proti virusu HPV.
    Brošure, publikacije