Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob na Blejskem strateškem forumu: Za obnovo bomo potrebovali tako pogum kot modrost

Predsednik vlade dr. Robert Golob, predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon so z nagovori otvorili 18. Blejski strateški forum, ki letos poteka pod sloganom Solidarnost za globalno varnost. V luči nedavnih poplav, ki so prizadele Slovenijo, je forum tudi humanitarno naravnan.

Premier se je v otvoritvenem nagovoru zahvalil za vso pomoč, ki jo je bila Slovenija doslej deležna. Nemudoma se je odzvala tako EU, države iz soseščine in Zahodnega Balkana kot tudi Nato. Še vedno je v Sloveniji ekipa civilne zaščite iz Ukrajine, države, ki sama trpi zaradi vojne. "S takšno solidarnostjo dokazujemo, da je sodelovanje na mednarodni ravni resnično tisto, kar dela svet boljši," je zatrdil dr. Golob.

V Evropi večino časa živimo pod vtisom, da se slabe stvari dogajajo daleč stran. Ekstremno vreme, s katerim se soočamo, je resda lokalni pojav, toda posledica globalnega dogajanja. Vpliv podnebnih sprememb lahko občutimo tako rekoč vsako leto, zato se moramo soočiti tudi z njihovimi posledicami. "Ni dovolj, da očistimo vire energije. Ni dovolj, da začnemo uporabljati zgolj električne avtomobile. In ni dovolj, da zmanjšamo ali povsem opustimo rabo mesa. Spremeniti bomo morali naše potrošniške vzorce in navade. To dolgujemo našim otrokom,” je poudaril predsednik vlade.

Na mednarodni ravni je treba vzpostaviti mehanizme za soočanje s posledicami tovrstnih naravnih nesreč: "Noben narod, še posebej majhni, se s tem ne morejo soočiti sami. V resnici tudi veliki narodi ne," je izpostavil dr. Golob. Dodal je, da želimo podnebne spremembe postaviti v sam vrh prednostnih nalog v času članstva Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Druga prednostna naloga Slovenije v Varnostnem svetu bo prizadevanje za mir v Ukrajini: "To je edino mesto, kjer se lahko ta vojna konča, za mizo v Združenih narodih. In naredili bomo vse, da bi to lahko dosegli."

Predsednik vlade se je prav tako dotaknil širitve EU na Zahodni Balkan. Izrazil je zadovoljstvo, da so se strateškega foruma na Bledu udeležili prav vsi voditelji Zahodnega Balkana. Dejal je, da so se stališča držav članic EU glede širitve spremenila zaradi ruske agresije na Ukrajino: "Zato pozivam vse vas, da ne zaostanete, da še naprej vztrajate pri reformah. Slovenija vam bo stala ob strani in vas močno podpirala tako v okviru Evropskega sveta kot v dialogu z Evropsko komisijo." Povedal je, da reforme potrebuje tudi EU, po njegovih besedah pa bo za spremembe ključnih naslednjih dvanajst mesecev, ali pa se morda še dolgo ne bodo zgodile. Pozval je, naj EU te priložnosti ne zamudi.

Na koncu je sklenil, da bo obnova Slovenije po uničujočih poplavah dolgotrajna in terjala veliko sredstev. Zanjo bomo potrebovali tako pogum kot modrost. "In našli ju bomo, da pokažemo, da zares zmoremo, da lahko zgradimo boljši svet. Svet, ki temelji na solidarnosti."

Ob robu Blejskega strateškega foruma je predsednik vlade opravil več dvostranskih srečanj in gostil delovno kosilo s predsednikom Evropskega sveta Michelom, bolgarskim predsednikom vlade Denkovim in hrvaškim predsednikom vlade Plenkovićem. Govorili so o strateških temah EU, s poudarkom na procesu širitve. Enotni so si, da proces širitve potrebuje prenovo, pa tudi EU nasploh.

Predsednik vlade je gostil tudi delovno večerjo s predstavniki slovenskega gospodarstva in jih seznanil z vladnimi ukrepi in rešitvami pri odpravljanju posledic poplav. Predstavil jim je t. i. SOS sklad ali Sklad za obnovo Slovenije ter jih pozval k pomoči in donacijam.