Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na 18. Blejskem strateškem forumu: "Solidarnost je pogoj za mir in varnost"

Ministrica Tanja Fajon je z nagovorom otvorila 18. Blejski strateški forum, ki letos poteka pod naslovom "Solidarnost za globalno varnost" in tematsko sovpada z največjo naravno katastrofo v novejši zgodovini Slovenije, ki je prizadela številne prebivalce in uničila veliko domov. Goste sta nagovorila tudi predsednik Vlade RS Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Velike krize v zadnjem času, od vojne v Ukrajini, oboroženih konfliktov po svetu, motenj v oskrbi z energijo in prehrano, do pandemije covida-19 so vnovič pokazale, da globalnih izzivov ne moremo reševati v izolaciji, vsaka država zase, ampak samo skupaj, z dogovori in – kar je najpomembneje – s tem, da pokažemo, da znamo sodelovati in biti solidarni. Ministrica Tanja Fajon je v nagovoru poudarila: "Če globalnih izzivov ne bomo začeli takoj reševati, bodo tako naša kot vse prihodnje generacije, za to plačale veliko ceno. Svet se bo nenadzorovano in dramatično spremenil, tudi zaradi naravnih nesreč in oboroženih spopadov. Zato je naša dolžnost, da poskrbimo za to, da do tega ne pride in da se izognemo takšnim scenarijem."

Ministrica je posebno pozornost namenila tudi populizmu, ki predstavlja resno grožnjo mednarodni skupnosti. "Sprevračanje in potvarjanje dejstev zaradi politične preračunljivosti povečujejo napetosti v naši družbi in spodkopavajo znanost, zdravo pamet ter naše temeljne vrednote. Kako se lahko borimo proti podnebnim spremembam, če nekateri vztrajno trdijo, da jih ni? Zato je najmanj, kar lahko naredimo za zagotavljanje stabilnosti in solidarnosti v svetu, oblikovanje močne mednarodne koalicije, ki bo podpirala mednarodne organizacije in institucije," je še povedala ministrica. Pri tem je dodala, da za multilateralizem, kljub nekaterim pomanjkljivostim v obstoječem sistemu, preprosto ni alternative. "Ker se v Sloveniji zelo dobro zavedamo, da lahko samo s sodelovanjem in solidarnostjo prispevamo h krepitvi mednarodnega miru in varnosti, bomo pri našem delovanju še naprej zavezani sloganu naše kampanje za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) 'Krepimo zaupanje – Varujemo prihodnost'".

Ministrica Fajon je v nagovoru udeležence spomnila še na to, da je letošnji Blejski strateški forum dobrodelne narave, saj bo vse čas foruma potekalo zbiranje sredstev za v poplavah prizadete prebivalce, ter da lahko prav vsak izmed udeležencev po svojih močeh na ta način pomaga ljudem.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je zahvalil za vso mednarodno pomoč, ki jo je Slovenija dobila takoj po uničujoči ujmi, in tudi tistim, ki bodo še pomagali. Nemudoma so se odzvali EU, naši prijatelji iz soseščine, z Zahodnega Balkana in tudi Nato. Še danes na terenu pomaga ekipa civilne zaščite iz Ukrajine, države, ki sama trpi zaradi vojne. "Z izkazovanjem takšne solidarnosti dokazujemo, da je sodelovanje na mednarodni ravni resnično tisto, kar dela svet boljši," je dodal predsednik vlade in poudaril, da nobeden od izzivov, s katerimi se soočamo, ne bo preprost. "Morali bomo trdo delati. Porabili bomo goro denarja, zlasti za odpravljanje posledic poplav in obnovo. To bo trajalo dolgo, toda najti moramo tako pogum kot modrost. In to se bo tudi zgodilo, da pokažemo, da zares zmoremo, da lahko zgradimo boljši svet. Svet, ki temelji na solidarnosti."

Predsednik Evropskega Sveta Charles Michel je v nagovoru poudaril, da se Evropa sooča z nepredvidljivimi krizami, od vojne v Ukrajini do zadnjih naravnih katastrof v Grčiji in Sloveniji. Glede razmer v Sloveniji po poplavah je zagotovil, da "Slovenija ni sama in da ima močno podporo celotne EU in njenih držav članic. Letošnji naslov Blejskega strateškega foruma tako ne more biti bolj primeren, saj nas solidarnost krepi in zaradi nje je naša EU močnejša." V svojem nagovoru se je dotaknil še posledic vojne v Ukrajini in pomembnosti širitve EU na države Zahodnega Balkana.

Razprave na 18. Blejskem strateškem forumu bodo osredotočene na tri ključne izzive sodobnega časa (3S): solidarnost, varnost in trajnost oziroma na iskanje odgovora na vprašanje o tem, kako lahko kot globalna skupnost na temeljih solidarnosti gradimo trajnosten, odporen in socialno pravičen svet. To so hkrati tudi teme, ki odražajo vsebinske prioritete članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je prvi dan foruma, na katerem letos sodeluje kar 13 zunanjih ministrov, dvostransko srečala z zunanjim ministrom Južne Koreje Park Jinom in državnim sekretarjem Kraljevine Saudove Arabije Adel Al-Jubeirjem ter z zunanjim ministrom Hrvaške Gordanom Grlić-Radmanom. V popoldanskem času bo sodelovala na panelu z naslovom "Ali ima multilateralizem v globalni mreži multipolarnega in večdeležniškega sveta sploh prihodnost?" ter se srečala z zunanjim ministrom Švice Ignaziem Cassisom, zunanjim ministrom Armenije Araratom Mirzoyanom, zunanjo ministrico Kanade Melanie Joly, Generalno sekretarko Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Helgo Schmid in se udeležila dobrodelnega koncerta, ki ga bo gostila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Celotni nagovor ministrice Tanje Fajon v angleškem jeziku (doc x).