Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Andrej Benedejčič na obeležitvi dneva neodvisnosti Ukrajine

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade dr. Andrej Benedejčič se je v Kranju udeležil kulturne prireditve ob dnevu neodvisnosti Ukrajine.
Andrej Benedejčič stoji za mikrofonom, poleg njega so zastave.

Slavnostni nagovor državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andreja Benedejčiča ob obeležitvi Nacionalnega dneva Ukrajine. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

V svojem govoru je izpostavil pripadnike ukrajinske civilne zaščite, ki jih je Ukrajina poslala v Slovenijo za pomoč pri odpravljanju posledic nedavne ujme. Kot je že takrat poudaril predsednik vlade dr. Robert Golob, gre za pomoč, ki ni le pravočasna, temveč tudi prava. Ukrajinska težka mehanizacija je namreč točno to, kar zdaj potrebujemo v Zgornji Savinjski dolini. 

Državni sekretar je dejal, da gre pri gesti Ukrajine za primer resnične vzajemnosti in meddržavne solidarnosti. Zato je tudi prav, da tokratna prireditev ob ukrajinskem državnem prazniku poteka v Kranju, mestu Franceta Prešerna. Največji slovenski poet se je namreč ravno tako kot njegov sodobnik, največji ukrajinski poet Taras Ševčenko, vedno zavzemal za enakopravnost vseh narodov, tako velikih kot majhnih. Vsi imajo namreč neodtujljivo pravico do lastne identitete. Tudi zato bo Slovenija, tako kot doslej, Ukrajini stala ob strani v njenem pravičnem boju proti agresorju.