Skoči do osrednje vsebine

Vlada znižala trošarine na energente

Vlada je na današnji dopisni seji vlade spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s čimer je znižala trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

Vlada je višino trošarine na omenjene energente prilagodila tako, da bodo končne maloprodajne cene neosvinčenega bencina in dizla ostale nespremenjene, pri plinskem olju za ogrevanje pa je vlada trošarino znižala na minimalno višino, ki je še dovoljena v skladu z zakonom. S tem bo pripomogla, da ne bo prišlo do previsokega zvišanja maloprodajne cene plinskega olja za ogrevanje.

Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada z 0,43025 evra na liter znižala na 0,41349 evra na liter, za plinsko olje za pogon z 0,45513 evra na liter na 0,38277 evra na liter, za plinsko olje za gorivo za ogrevanje pa jo je znižala z 0,14739 evra na liter na 0,07875 evra na liter.

Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost energentov z vidika maloprodajnih cen.

Vir: Ministrstvo za finance