Skoči do osrednje vsebine

14. avgust – dan solidarnosti

Dan solidarnosti je dan, ko bo vsa Slovenija stopila skupaj v pomoč ljudem, prizadetih v poplavah. Na ta dan lahko vsak po svojih močeh na prizadetih območjih, kot tudi v drugih mestih in krajih, pomaga na različne načine, med drugim tudi s čiščenjem, zbiranjem pomoči, doniranjem ali pa tudi kako drugače prizadetim v poplavah pokaže, da niso ostali sami.

14. avgust je kot dela prost dan opredeljen v sredo sprejeti noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Da bo tudi na ta dan nemoteno delovala vsa kritična infrastruktura, bo zagotovljeno z odredbo poveljnika Civilne zaščite RS, ki bo izdana v petek, 11. avgusta. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bo z njo predvidoma odredil delo zaposlenim pri upravljavcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, v centrih za socialno delo, na področju veterine ter v zavarovalnicah, razen če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače. Prav tako bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pozvala upravne enote, naj bodo odprte. Že zdaj pa velja odredba poveljnika civilne zaščite, da so lahko trgovine odprte ob nedeljah in ob dela prostih dnevih. Te so lahko odprte tudi 14. avgusta, razen če se posamezni trgovci odločijo drugače.  

Zaradi izrednih razmer bo v ponedeljek izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja masa presega sedem ton in pol. Dovoljen bo tudi mednarodni transportni promet. Prav tako bodo na dan solidarnosti odprti vrtci, če bodo v lokalnih skupnostih presodili, da je to potrebno. Na ta dan, kot običajno delajo tudi izvajalci nujnih storitev, kot so na primer izvajalci institucionalnega varstva. Posamezna ministrstva bodo izvajanje morebitnih drugih nujnih storitev še sporočila v najkrajšem možnem času.

Vse, ki se bodo na dan solidarnosti odpravili na pomoč ljudem, prizadetih v poplavah, pozivamo, naj to storijo organizirano. Vsem, ki v ponedeljek ali v teh dneh ne morete priskočiti na pomoč na prizadeta območja, sporočamo, da bo priložnosti še veliko, saj bo odpravljanje posledic uničujočih poplav dolgotrajno. Priložnosti, da smo solidarni, so vsak dan.