Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je hvaležna za podporo držav, posebej tistih iz soseščine, ki so med prvim ponudile pomoč

Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša ujma v zgodovini države, sporočila solidarnosti in podpore pa so Vladi RS prenesli tuji voditelji in vodje institucij EU.
Včeraj so se helikopterski posadki Slovenske vojske pridružili hrvaški kolegi helikopterjem Mi-1715h.

Včeraj so se helikopterski posadki Slovenske vojske pridružili hrvaški kolegi helikopterjem Mi-1715h. | Avtor: Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije

1 / 2

Posebej hvaležni smo voditeljem držav Zahodnega Balkana, ki nam v teh težkih trenutkih izražajo bližino in že pošiljajo najbolj potrebno pomoč.

Slovenija v teh težkih razmerah ni sama, imamo veliko držav prijateljic in mednarodne podpore, vključno z EU, zvezo Nato in ZDA. Pomoč in podporo so med drugimi ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, Združene države Amerike in Armenija. 

Med drugimi so solidarnost s prizadetimi v poplavah na družbenih omrežjih izrazili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen na ogled prizadetih območij  v Slovenijo prihaja v sredo.  

Slovenija je včeraj prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (angleško Emergency Response Coordination Centre – ERCC) zaprosila za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, za odpravo posledic ujme je zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (angleško Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC).