Skoči do osrednje vsebine

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg izrazil podporo Sloveniji

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes dopoldne opravil telefonski pogovor z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, ki je izrazil solidarnost zavezništva s Slovenijo in njenim prebivalstvom po siloviti ujmi nacionalnih razsežnosti.
Robert Golob sedi za mizo v svoji pisarni in telefonira.

Predsednik vlade Robert Golob med telefonskim pogovorom z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Za odpravo posledic ujme je generalni sekretar Stoltenberg izpostavil možne zmogljivosti znotraj Evroatlantskega centra za usklajevanje odzivanja na nesreče (angleško Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC). Center je glavni mehanizem Nata za civilno odzivanje na izredne razmere v evroatlantskem prostoru.

Dr. Golob se je zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki so na poti v Slovenijo. Gre za nujno pomoč, ki jo Slovenija poleg težke inženirske opreme najbolj potrebuje. 

Predsednik vlade je generalnega sekretarja zveze Nato seznanil tudi z vse bolj očitnimi razsežnostmi škode, kakršne v novejši zgodovini Slovenije ne pomnimo. Obnova bo zahtevna in dolgotrajna, zato Slovenija računa na nadaljnjo podporo zavezništva.