Skoči do osrednje vsebine

Premier po Svetu za nacionalno varnost: Vsi politični akterji smo enotni in bomo delovali skupaj

Zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti je predsednik vlade dr. Robert Golob sklical Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki je danes zasedal v razširjeni sestavi. Kot je poudaril ob sklicu, želi vlada, vključno z opozicijo, poenotiti odziv za čim večjo učinkovitost ukrepov v korist ljudi.
Robert Golob sedi za mizo in govori.

Predsednik vlade Robert Golob na seji Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. | Avtor: Boštjan Podlogar, STA

1 / 3

"Danes smo vsi politiki ugotovili, da ni čas za iskanje razlik med nami, še manj za iskanje, kdo je kriv za karkoli iz preteklosti. Vsi politiki smo izkazali enotnost v tem, da želimo delovati skupaj in z enim samim ciljem. Zato, da si bodo prebivalci in prebivalke po tej nesreči hitreje opomogli. In jaz si želim, da bo ta politična enotnost trajala čim dlje in ne le za čas intervencije in nesreče," je po zasedanju SNAV-a sporočil predsednik vlade. Dejal je, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v njeni novejši zgodovini: "Škoda bo nepredstavljiva, praktično dve tretjini Slovenije sta prizadeti."

Po njegovih besedah je poškodovanih več 100 objektov, prav tako energetska in splošna infrastruktura. "Govorimo o škodi, ki bo skoraj zagotovo presegla 500 milijonov evrov." Predsednik vlade je napovedal izboljšavo zakonodaje v smeri opolnomočenja občin in županov, da lahko na terenu neposredno, z uporabo izjem od Zakona o javnem naročanju, izvajajo nujne intervencijske ukrepe ter čim prej omogočijo pretok ljudi in blaga.

Dr. Golob je med drugim izpostavil onemogočen dostop in odrezanost Črne na Koroškem, kjer že primanjkuje vode in hrane. Pomoč bo tja prišla po zraku. Poudaril je pomen koordiniranega delovanja v primeru naravnih nesreč in prebivalke in prebivalce pozval k posredovanju pomoči prek zanesljivih in vzpostavljenih sistemov civilne zaščite. "Ker samo na ta način bomo lahko koordinirano izpeljali akcije. Včasih so dobri nameni celo škodljivi, ko se jih ne da učinkovito koordinirati," je sklenil. Z namenom čim hitrejše sanacije po obsežnih poplavah je napovedal tudi možnost nedeljskega začasnega odprtja trgovin s hrano in tehničnim blagom za čas intervencije ter se zahvalil vsem požrtvovalnim ekipam na terenu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je poudarila, da je nad delom pristojnih služb zelo zadovoljna in pozvala, naj državljani številko 112 pokličejo le v nujnih primerih, organizatorje javnih prireditev pa, naj ravnajo odgovorno. Poleg tega je povedala: "Izjemno zadovoljna in vesela sem, da je tudi opozicija tukaj z nami, da imamo vsi skupaj neko nacionalno zavest v teh težkih trenutkih, da bomo skupaj enotno delali. Vsi seveda želimo predati sporočilo prebivalkam in prebivalcem, da niso sami, da bo Republika Slovenija z vsemi svojimi kapacitetami naredila vse, kar lahko."

Podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije Nataša Sukić je dejala, da je v pripravi interventna zakonodaja, na podlagi katere bo mogoče hitreje odpravljati posledice naravnih nesreč. "V državnem zboru se zavezujemo, da bomo odzivni in agilni. Pričakujemo izredno sejo v prihodnjem tednu," je zaključila.

Koordinator stranke Levica in podpredsednik Vlade RS Luka Mesec je poudaril, da je enotnost najboljše sporočilo, ki ga politika lahko poda v prihodnjih tednih.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je po seji Snav jasno izrazil: “Na svetu je prevladalo spoznanje, da je trenutek, ko je treba stopiti skupaj. Preprečiti je treba nadaljnje posledice poplav, pa tudi drugih ujm v zadnjem mesecu."

Predsednik opozicijske NSi Matej Tonin je pozval k medsebojni pomoči in izpostavil, da se mora država pripraviti na izzive naravnih nesreč v prihodnosti.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je v imenu stranke SD sklenil, da je v pripravi interventna zakonodaja, ki jo bodo obravnavali na vladi. Pri tem razmišljajo tudi o možnosti začasnega odprtja trgovin v nedeljo za čas intervencije.