Skoči do osrednje vsebine

61. redna seja: Slovenija bo zaprosila za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU

Vlada je na današnji seji prebivalcem na prizadetih območjih namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Sredstva bosta prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka pet milijonov evrov. Na seji je bilo prav tako dogovorjeno, da bodo trgovine z živili, tehničnim blagom in otroško opremo odprte tudi v nedeljo in ob praznikih.

Aktualne razmere na prizadetih območjih sta na novinarski konferenci po seji vlade predstavila poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in vršilec dolžnosti direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je na novinarski konferenci predstavil sprejeto novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, evropski komisar Janez Lenarčič pa pojasnil, kakšne oblike pomoči lahko Slovenija pričakuje s strani Evropske unije. Vlada je na seji sicer sklenila, da bo zaprosila za pomoč iz Solidarnostnega sklada EU.

Minister Brežan je na novinarski konferenci po seji vlade izpostavil tri pomembne vidike novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Novela uvaja možnost dodelitve akontativnih sredstev prizadetim občinam za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov, in sicer do višine 20 odstotkov predhodno ocenjene škode. Na ta način bo vlada pospešila dodelitev sredstev v obliki akontacije, ki bo možna še pred sprejemom končne ocene škode in končnega programa odprave nastalih posledic. Uvaja se tudi možnost povračil škode v kmetijstvu. Vlada s predlagano novelo širi obseg upravičenosti, in sicer za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo ter uveljaviti izplačilo škode za stoodstotno poškodovanost kultur po načelu de minimis. Minister Brežan je v tem kontekstu izpostavil tudi načelo retroaktivnosti, ki bo veljalo za škodne dogodke, ki so nastali v letošnjem letu, to je po 1. januarju 2023. Po besedah ministra bo vlada novelo zakona v Državni zbor vložila že takoj v začetku naslednjega tedna, sprejemala pa se bo po nujnem postopku.