Skoči do osrednje vsebine

Najpomembneje je, da je zagotovljena nujna zdravstvena oskrba

Razmere so resne, vsem zdravstvenim ustanovam nudimo podporo in tesno sodelujemo s štabom Civilne zaščite in Dispečersko službo zdravstva.

V tem trenutku je najbolj pomembno, da ni ogroženo življenje pacientov in zaposlenih ter da je zagotovljena nujna zdravstvena oskrba. Pridružujemo se pozivu vseh ostalih služb na terenu in prosimo prebivalce, da pazijo nase, na svoje življenje in delujejo samozaščitno.

Vse bolnišnice in zdravstveni domovi imajo v primeru poplav pripravljen načrt zaščite in reševanja v katerih se določita način obveščanja in zagotavljanje pomoči poplavno prizadetim območjem. Zdravstveni domovi po državi so večinoma odprti in se prilagajajo razmeram na terenu, ki se sicer iz minute v minute spreminjajo.

S terena razpolagamo z informacijo, da so trenutno izredne razmere v Psihiatrični bolnišnici Begunje, kjer že poteka premestitev pacientov v druge ustanove. Voda je zalila celotno območje bolnišnice, kletne in pritlične prostore, kjer so funkcionalni prostori bolnišnice, ambulantni prostori, urgenca. Dostop do bolnišnice je onemogočen. Smo v stalnem kontaktu z vodstvom bolnišnice, ki sporoča, da so premestili 30 od 80 pacientov ter so že kontaktirali Civilno zaščito in prosili za pomoč. Zdravstveno stanje pacientov ni ogroženo, zdravstvena oskrba poteka skladno z razmerami na terenu.

Otežen je tudi dostop do zdravstvenih ustanov v Koroški regiji, težave pa so nastale tudi v Splošni bolnišnici Trbovlje. Na tem območju predstavljajo največjo oviro zaprta cestišča.

Na Ministrstvu za zdravje bomo še naprej budno spremljali situacijo in nadaljevali z vsemi aktivnostmi za čim bolj nemoteno zdravstveno oskrbo prebivalcev, kolikor je v danih razmerah to mogoče.