Skoči do osrednje vsebine

Vlada za povračilo stroškov občinam zaradi neurij namenila skoraj 2,5 milijona evrov

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je 12. in 13. julija 2023 v Sloveniji prišlo do naravne nesreče (močnih neurij z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov) in za povračilo stroškov intervencij 91 občinam namenila skoraj 2,5 milijona evrov.

Vlada odločila o povrnitvi stroškov intervencij ob neurjih 91 občinam

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela sklep, v katerem ugotavlja, da je 12. in 13. julija 2023 prišlo do naravne nesreče (močnih neurij z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov) večjega obsega skoraj na celotnem območju Republike Slovenije, občine na prizadetem območju pa so izčrpale sredstva občinskih proračunov, namenjenih za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje ter odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč v skladu z dvanajsto alinejo drugega odstavka 37. člena Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vlada je odločila, da se 91 občinam povrnejo upravičeni stroški intervencij. Ministrstvu za obrambo oziroma Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje se iz splošne proračunske rezervacije zagotovijo sredstva v višini 2.391.191,87 evra za pokritje intervencijskih stroškov občinam.

Vlada je tudi odločila, da se gasilskim enotam, ki so sodelovale pri izvajanju intervencijskih dejavnostih v prizadetih občinah, v katerih ne izvajajo javne gasilske službe, povrnejo upravičeni stroški intervencij. Sredstva se zagotovijo iz splošne proračunske rezervacije v višini 40.883,44 evra.

Ministrstvu za obrambo oziroma Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje je vlada naložila, da na podlagi podanih zahtevkov prizadetih občin izplača povračilo stroškov intervencije občinam, ki jih izkažejo z verodostojnimi listinami, vendar ne več, kot je ocenjena vrednost za posamezno občino. Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje bo gasilskim enotam zagotovila sredstva na podlagi razdelilnika, ki ga posredujejo občine, v katerih so gasilske enote sodelovale v intervenciji, pri čemer skupni znesek ne sme presegati ocenjene vrednosti.

Vlada Republike Slovenije je odločila, da se pravice porabe za zagotovitev omenjenih sredstev v višini 2.432.0753,31 evra zagotovijo iz sredstev splošne proračunske rezervacije.

Glede na dinamično meteorološko in hidrološko situacijo v času med 12. in 13. julijem 2023 so bile zaradi močnega neurja z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov, ki je povzročilo veliko gmotno škodo na stvareh in velike intervencijske stroške reševalnih sestavov ob neposrednem, večdnevnem (od 12. do 16. julija 2023) izvajanju najnujnejših nalog zaščite, reševanja in pomoči ter drugo podporo prizadetim ob neurjih, aktivirane enote in službe Civilne zaščite iz občinskih, regionalnih in državnih pristojnosti, vključno z materialnimi sredstvi. Zaščita je obsegala organizacijske, tehnične in druge ukrepe ter uporabo tehničnih in drugih sredstev za neposredno osebno in skupinsko zaščito ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter okolja pred posledicami navedene naravne nesreče. Reševanje je obsegalo ukrepe in postopke za reševanje ljudi, katerih življenja ali zdravje je bilo ogroženo, reševanje živali, premoženja ter kulturne dediščine pred posledicami te nesreče. Pomoč je obsegala ukrepe in storitve strokovnjakov, reševalnih enot in služb, uporabo zaščitne in reševalne opreme ter sredstev pomoči.

Vlada Republike Slovenije bo v skladu s 36. in 93. členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami posameznim občinam namenila do 2.391.191,87 evra pomoči za pokritje intervencijskih stroškov lokalnih skupnosti hkrati pa bo sredstva namenila tudi gasilskim enotam, ki so sodelovale pri izvajanju intervencijskih dejavnostih v drugih lokalnih skupnostih, v katerih ne izvajajo javne gasilske službe v višini 40.883,44 evra. 116.a člen Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami  namreč določa, da se stroški društva in nevladne organizacije, ki opravlja naloge zaščite, reševanja in pomoči, nastali med intervencijo, ki je bila izvedena na podlagi državnega načrta zaščite in reševanja oziroma na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije krijejo iz proračuna republike Slovenije. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije je, ob upoštevanju obsega naravne nesreče, odločil, da se pri intervenciji uporabijo tudi gasilske enote drugih občin in regij, zato se tem enotam tudi povrnejo navedeni stroški.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada za povračilo stroškov občinam zaradi neurij namenila skoraj 2,5 milijona evrov

Vlada je za operativno delovanje Uprave za zaščito in reševanje namenila skoraj 2,5 milijona evrov iz splošne proračunske rezervacije. Sredstva splošne proračunske rezervacije v višini skoraj 2,5 milijona evrov bodo namenjena za povračilo stroškov občinam ob neurjih. Uprava za zaščito in reševanje je na podlagi podatkov lokalnih skupnosti pripravila pregled ocenjenih intervencijskih stroškov, in sicer posebej oceno stroškov intervencije v skupaj 91 občinah in skupno oceno intervencijskih stroškov gasilskih enot, ki so sodelovale pri izvajanju intervencijskih dejavnosti v drugih lokalnih skupnostih, v katerih ne izvajajo javne gasilske službe.

Vir: Ministrstvo za finance