Skoči do osrednje vsebine

Sproščen promet skozi nov podvoz pod železniško progo na Pragerskem

Danes je bil sproščen promet skozi nov podvoz pod železniško progo na Ptujski cesti na Pragerskem, zgrajen v okviru nadgradnje železniškega vozlišča Pragersko.

Februarja preteklo leto, so se na območju nivojskega prehoda Ptujska cesta začela gradbena dela za ukinitev nivojskega prehoda, ki prečka regionalno železniško progo Zidani Most–Šentilj–državna meja. Z gradnjo novega podvoza, ki je nadomestil obstoječ nivojski prehod, se bo bistveno povečala varnost in pretočnost prometa, hkrati pa se bo zmanjšalo čakanje pred zapornicami nivojskega prehoda ter bistveno manj bo izpustov v okolje. Štetje prometa je namreč pokazalo, da so pred izvedbo podvoza bile zapornice na nivojskem prehodu v času 15 ur zaprte skoraj 7 ur, kar je povzročilo kolono tudi do 20 vozil, zaradi česar je skupni čas čakanja vseh vozil znašal tudi do 80 ur, kar je na letni ravni pomenilo tudi do 35.230 ur skupnega čakanja pred zapornicami.

Gradnja je kljub stalni prisotnosti visokega nivoja podtalnice potekala brez večjih zapletov. Podvoz je izveden kot armiranobetonski vodoodporni keson, skupne dolžine 195 metrov, svetlega razpona 13,7 metra in svetle višine 4,5 metra. V območju podvoza poteka na eni strani pločnik za pešce, na drugi strani pa kolesarska steza in pločnik, od koder je preko stopnišč omogočen dostop do peronov železniške postaje Pragersko. V sklopu gradnje je bilo za podvoz uporabljenih približno 610.000 kilogramov armaturnega jekla ter 7700 kubičnih metrov betona.

V sklopu nadgradnje vozlišča Pragersko je nadgrajenih približno 95 odstotkov tirov, 90 odstotkov električne mreže in postavljenih 85 odstotkov protihrupnih ograj. V uporabi je že podhod za pešce in kolesarje ter otočni peron. Končana je sanacija objekta signalnovarnostnih naprav, kjer so bili prenovljeni obstoječi prostori ter zgrajen prizidek in garaža. Prav tako je zaključena prenova postajnega poslopja. Trenutno potekajo gradbeno obrtniška dela v prometnem uradu, začelo pa se je že z asfaltiranjem parkirišč in deviacij cest. Predviden zaključek celotnega projekta je v oktobru 2023.

Pogodbena vrednost gradnje podhoda je znašala 4,05 milijona evrov, ocenjena vrednost celotne investicije pa znaša 88,9 milijona evra in je v višini 40 milijona evrov sofinancirana z EU sredstvi.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje je na voljo več  informacij o projektu nadgradnje vozlišča Pragersko.

Nov podvoz na Pragerskem

Nov podvoz na Pragerskem | Avtor: Direkcija za infrastrukturo

1 / 2