Skoči do osrednje vsebine

Svet za nacionalno varnost o prizadevanjih Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov

Danes je v razširjeni sestavi zasedal Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki je razpravljal o nacionalni varnosti v luči nedavne izvolitve Slovenije na mesto nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) v letih 2024 in 2025. Seje SNAV se je udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob.

Kot je po seji izpostavil dr. Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja, je Varnostni svet Združenih narodov ključni organ za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. SNAV se je tako seznanil s kriznimi situacijami, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta in se jim bo v letih 2024 in 2025 posvečala Slovenija. "V zvezi s tem se je SNAV seznanil tudi s prihodnjimi načrti sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske in Policije v mednarodnih operacijah in misijah," je še pojasnil dr. Benedejčič.

Slovenija si bo prizadevala, da nestalno članstvo izkoristi za vprašanja podnebnih sprememb in vodnih kriz ter njihovih učinkov na mir in varnost, za vprašanja prehranske in energetske varnosti, preprečevanje konfliktov, zaščito civilistov in najbolj ranljivih skupin prebivalstva v konfliktih ter za krepitev vloge žensk in spoštovanje mednarodnega prava in zagotavljanje odgovornosti. V tej luči je SNAV podprl napore Slovenije v prizadevanjih za zagotovitev celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini v skladu z nedavno sprejeto resolucijo Generalne skupščine OZN.

SNAV je podprl krepitev sodelovanja OZN z drugimi mednarodnimi in regionalnimi organizacijami na področju ohranjanja mednarodnega miru in varnosti. Slovenija bo še posebej pozorna na varnostne razmere na Zahodnem Balkanu, ki so na dnevnem redu Varnostnega sveta.

"Svet se je še zavzel za varnostno ozaveščenost vseh vključenih v projekt nestalnega članstva v Varnostnem svetu, kot tudi za ustrezno protiobveščevalno zaščito in zagotovitev informacijske varnosti," je sklenil dr. Benedejčič. Opozoril je, da je trenutno v Varnostnem svetu OZN precejšnja polarizacija, nestrinjanje petih stalnih članic pa vidi kot priložnost za okrepljeno delovanje nestalnih članic. Po njegovih besedah si za večjo vlogo in interakcijo nestalnih članic prizadeva tudi generalni sekretar OZN Antonio Guterres, saj prispevajo k bolj nemotenemu delovanju OZN.