Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na obeležitvi 25. obletnice Mednarodnega kazenskega sodišča

Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil obeležitve 25. obletnice Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS) v Haagu ter opravil vrsto pogovorov s predstavniki Nizozemske in mednarodnih organizacij v "mestu miru".

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal s predsednikom MKS Piotrom Hofmańskim, tajnikom Osvaldom Zavalo Gilerjem in namestnikom tožilca Mame Mandiaye Niangom, katerim je zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije sodišču in mednarodnim prizadevanjem, da se storilce najhujših kaznivih dejanj pripelje pred roko pravice. Sogovornike je seznanil tudi z nedavnem sprejetjem Ljubljansko-haaške konvencije (na diplomatski konferenci v Ljubljani dne 26. maja 2023), ki bo bistveno pripomogla k temu.

Ob 25. obletnici Rimskega statuta se je državni sekretar Štucin zavzel za nadaljnjo krepitev MKS kot osrednje institucije mednarodnega kazenskega prava. Zagotovil je, da bo zaščita in spoštovanje mednarodnega prava eno izmed vodilnih načel slovenskega članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov prihodnji dve leti.

S svetovalcem nizozemskega predsednika vlade za evropske zadeve Saidom Fazilijem je državni sekretar Štucin izmenjal stališča glede aktualnih evropskih tem. Osrednjo pozornost je namenil vprašanjem, povezanim s širitvijo EU z državami Zahodnega Balkana. Pri tem je poudaril, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta EU, in se zavzel za verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa z državami v regiji. Sogovornika sta govorila tudi o možnostih učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU, vladavine prava, ekonomskega upravljanja in vmesnega pregleda večletnega finančnega okvira. Državni sekretar Štucin je poudaril še pomen polnega delovanja schengenskega sistema in odprave nadzora na notranjih mejah.

O migracijski problematiki je državni sekretar Štucin razpravljal tudi z namestnikom izvršne direktorice Agencije EU za sodelovanje na področju preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj (angleško European Union Agency for Law Enforcement Cooperation - EUROPOL) Jürgnom Ebnerjem.

Med obiskom na Agenciji EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (angleško - European Union Agency for Criminal Justice Cooperatio - EUROJUST) pa se je s podpredsednikom Boštjanom Škrlecem in ukrajinsko delegirano tožilko Myroslavo Krasnoborovo pogovarjal o prizadevanjih za zagotovitev odgovornosti za zločine v Ukrajini ter v tem kontekstu o načrtih Mednarodnega centra za pregon agresije, ki je svoja vrata odprl minuli teden.

Državni sekretar Štucin je obiskal Meddržavno sodišče v Haagu, kjer je s tajnikom Philippom Gautierom govoril o izzivih sodišča in mu predstavil slovenske aktivnosti v podporo mednarodnemu pravu.