Skoči do osrednje vsebine

V javni obravnavi zakon o sodnem varstvu nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank

Ministrstvo za finance je danes na portalu eDemokracija objavilo predlog novega Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Ta povečuje učinkovitost sodnega varstva.

Kot je znano, je Ustavno sodišče Republike Slovenije zaradi ureditve financiranja morebitnih odškodnin razveljavilo prvi Zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank.

Na Ministrstvu smo zato pripravili predlog novega zakona, ki odpravlja neustavne rešitve nekdanjega zakona in z uvedbo izdelave predhodnega mnenja ter novih procesnih institutov povečuje učinkovitost sodnega varstva za nekdanje imetnike kvalificiranih obveznosti bank. V teh postopkih bo sodišče presojalo, ali so bili zaradi ukrepov prenehanja kvalificiranih obveznosti, ki jih je izrekla Banka Slovenije, ti imetniki v slabšem položaju, kot bi bili, če bi šla banka v stečaj.

Pripravljene rešitve so podrobneje obrazložene v objavljenem gradivu. Javna obravnava, v kateri lahko zainteresirana javnost poda pripombe in predloge sprememb predloga zakona, bo trajala do 25. avgusta 2023.