Skoči do osrednje vsebine

Damski program ob robu vrha Nata v Vilni

Ob robu vrha voditeljev članic zveze Nato je v litovski prestolnici Vilni vzporedno potekal damski program, ki se ga je udeležila tudi partnerica slovenskega premierja Tina Gaber.

Gostiteljici prvega dne damskega programa sta bili Diana Nausëdienë, soproga predsednika Republike Litve, in Ingrid Schulerud, soproga generalnega sekretarja zveze Nato.

Tina Gaber je v družbi soprog in soprogov ter partneric in partnerjev voditeljev in voditeljic držav članic zveze Nato prvi dan obiskala Narodno galerijo v Vilni, kjer so jim predstavili sodobno litovsko kulturo in zgodovino. Pod vodstvom generalnega direktorja Litovskega nacionalnega muzeja umetnosti so si ogledali dela iz dveh stalnih razstav in v spremstvu avtorjev še retrospektivno razstavo.

Gostiteljici drugega dne sta bili soproga predsednika Republike Litve Diana Nausëdienë in soproga predsednika Republike Ukrajine Olena Zelenska. Udeleženke in udeleženci so obiskali Ukrajinski center v Vilni. Tina Gaber si je ogledala priložnostno razstavo, se seznanila z osebno zgodbo mlade ukrajinske begunke in prisluhnila nastopu ukrajinskih glasbenikov.

Program so zaključili z ogledom palače Velikih knezov Litve s predstavitvijo posameznih obdobji Velike kneževine Litve. Udeleženkam in udeležencem so ob vzponu na razgledni stolp predstavili zgodovino mesta in okoliških stavb v starem mestnem jedru, ki so pod Unescovo zaščito.