Skoči do osrednje vsebine

Uspešna promocija makete 3D Kranjice v Banjaluki in Sarajevu

Med 29. junijem in 11. julijem 2023 je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini gostilo 3D Kranjico, maketo kranjske čebele. Najprej je obiskala Banjaluko, nato pa še Sarajevo.

Uspešna promocija makete 3D Kranjice v Banjaluki in Sarajevu

Med 29. junijem in 11. julijem 2023 je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini gostilo 3D Kranjico, maketo kranjske čebele. Najprej je obiskala Banjaluko, nato pa še Sarajevo.

Uradna promocija 3D Kranjice v Banjaluki je potekala 3. julija v nakupovalnem središču Delta Planet v Banja Luki. Veleposlanik Damijan Sedar je v sodelovanju z Organizacijo žrtev min UDAS uradno odprl razstavo. V nagovoru je poudaril pomen prihoda 3D Kranjice v BiH ter pomen promocije čebelarstva za preživetje človeštva in ohranjanje okolja. Poudaril je, da smo Slovenci skozi zgodovino svoje dobro vedenje o življenju in delu teh marljivih žuželk ponesli po vsem svetu: "Danes lahko na zelo doživet način spoznate slovensko čebelarsko tradicijo in uporabnost čebeljih pridelkov. Slovenija diha čebele, zato ni čudno, da se je tukaj porodila ideja o svetovnem dnevu čebel. Slovenski čebelarji so bili pionirji sodobnega čebelarstva. Pobuda za svetovni dan čebel je prišla iz Slovenije, ki ga od leta 2018 praznujemo 20. maja."

Partnerstvo med Veleposlaništvom Slovenije in Organizacijo UDAS je nastalo skozi projekt »Čebelarstvo kot orodje pri opolnomočenju žrtev min«, ki ga UDAS izvaja v partnerstvu z Mednarodnim skrbniškim skladom (angleško International Trust Fund – ITF) Slovenija in Čebelarsko akademijo Slovenije ob podpori Ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Republike Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Vlade entitete Republike Srbske.

Željko Volaš, predsednik Organizacije amputirancev Republike Srbske UDAS, je v svojem nagovoru povedal, kako pomembno je čebelarstvo za žrtve min v BiH pri njihovem okrevanju, rehabilitaciji in opolnomočenju. Že tri leta skupaj s partnerji ob podpori Vlade Republike Slovenije in Vlade entitete Republike Srbske izvajajo projekt čebelarstva za žrtve min. S tem projektom so žrtve min opolnomočili in jih predstavili kot aktivne člane skupnosti, ki lahko prispevajo k njenemu razvoju, v svoji lokalni skupnosti bodo končno prepoznani kot čebelarji in ne kot invalidi.

V okviru promocije se je prisotnim predstavil mešani pevski zbor "Davorin Jenko", ki deluje v okviru Društva Slovencev "Triglav" v Banjaluki.

Na promociji 3D Kranjice so obiskovalci imeli priložnost degustirati med in druge medene izdelke, ki nastajajo v okviru omenjenega skupnega projekta za žrtve min v BiH.

3D-Kranjica je sicer opravila že vrsto pomembnih obiskov. Bila je razstavljena v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju, kjer je pritegnila pozornost skoraj milijon obiskovalcev, gostovala je na svetovnem kongresu čebelarjev v Carigradu, na sedežu ZN na Dunaju, v Sloveniji pa je do odhoda v BiH obiskala že 17 krajev.

Drugo uspešno promocijo 3D Kranjice je veleposlaništvo v sodelovanju z UDAS iz Banjaluke in Slovenskim društvom (SD) Cankar izpeljalo v petek, 7. julija 2023, v osrednjem nakupovalnem središču v Sarajevu, Sarajevo City Center (SCC).  

Za kulturni program je poskrbel harmonikar iz Slovenskega društva Cankar Atif Krdjić – tudi s skladbo Stari čebelar, spregovorili pa so še predstavniki UDAS in veleposlaništva. Poseben čar so dogodku dodali v čebelice opravljeni otroci iz vrtcev Leptirić in Lana.

V imenu veleposlaništva je navzoče pozdravil namestnik veleposlanika dr. Zvone Žigon. Govoril je o čebelarstvu in zaščiti čebel kot o dejavnosti, ki presega običajne okvire gospodarske donosnosti in prinaša veliko dodano vrednost v smislu ohranjanja in varovanja okolja, zdrave prehrane, pa tudi preseganje ideoloških in političnih vprašanj. Izpostavil je tudi uporabnost čebelarstva kot oblike psihološke in socialne rehabilitacije žrtev protipehotnih min, morda pa tudi njihove ekonomske osamosvojitve.

Sekretarka in predsednik UDAS Gordana Hrustić in Željko Volaš sta tudi tokrat predstavila celoten projekt ITF ustanove za človekovo varnost in UDAS Čebelarstvo kot orodje za opolnomočenje žrtev min ter pohvalila sodelovanje z veleposlaništvom in se zahvalila za vso podporo, ki jim jo nudita obe ustanovi.

Impozantni model je Bosni in Hercegovini požel izjemno zanimanje, tako mimoidočih obiskovalcev, medijev in na družbenih omrežjih. SCC dnevno obišče 25- do 30.000 kupcev, šolarjev, turistov in drugih obiskovalcev, kar pomeni, da je 3D kranjico do 11. julija, ko se je njeno gostovanje v Sarajevu zaključilo, videlo okoli 130.000 ljudi.

Veleposlaništvo v Sarajevu se zahvaljuje Čebelarski zvezi Slovenije za izposojo makete, podjetju Intereuropa za izvedbo zahtevnega transporta, Novi ljubljanski banki, pripadnikom Slovenske vojske za pomoč pri zahtevnem raztovarjanju in natovarjanju, ter SD Cankar iz Sarajeva in Društvu Slovencev Triglav iz Banjaluke za udeležbo in sodelovanje. Prav tako se zahvaljujemo za sodelovanje trgovskim centroma Delta planet Banjaluka in SCC Sarajevo.