Skoči do osrednje vsebine

Srečanje mag. Karin Žvokelj z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

V okviru generalne skupščine držav članic Svetovne organizacije za intelektualno lastnino se je delegacija Republike Slovenije srečala z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Darenom Tangom in s predstavniki Oddelka za države v tranziciji in razvite države.

Slovensko delegacijo so na srečanjih zastopali predstavnici Urada za intelektualno lastnino, direktorica mag. Karin Žvokelj in Barbara Režun, ter vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi mag. Anita Pipan. S strani Svetovne organizacije za intelektualno lastino (angleško World Intellectual Property Office - WIPO) so se srečanja poleg generalnega direktorja Darena Tanga udeležili namestnik generalnega direktorja Hasan Kleib ter predstavniki oddelkov sekretariata, ki so pristojni za sodelovanje z regionalnimi in nacionalnimi uradi.

Generalni direktor WIPO Daren Tang je uvodoma prisrčno pozdravil slovensko delegacijo in izrazil zadovoljstvo glede dosedanjega sodelovanja. Spregovorili so o prepoznavnosti intelektualne lastnine, njenem pomenu za slehernega uporabnika, ki naj pripelje do konkretnih rezultatov, ter pomenu vključenosti žensk, in rezultatih, ki jih slovenske ustvarjalke in inovatorke dosegajo na tem področju.

Direktorica urada mag.Karin Žvokelj se je generalnemu direktorju zahvalila za sodelovanje in pomoč, predvsem pri pripravi nacionalne strategije intelektualne lastnine ter ga seznanila s trenutnimi aktivnostmi urada ter pričakovanji glede prihodnjega sodelovanja z WIPO.

Direktorica urada in generalni direktor Tang sta govorila tudi o programu njegovega obiska v Sloveniji, ki bo septembra letos. Predvideno je srečanje z najvišjimi predstavniki države in z različnimi deležniki: od mladih raziskovalcev, ustvarjalcev do inovativnih poslovnih vodij in članov skupnosti zagonskih podjetij.

Na srečanju s predstavniki Oddelka za države v tranziciji in razvite države (TDC), v okviru katerega se načrtuje in izvaja sodelovanje z nacionalnimi uradi, se je mag. Žvokelj tudi njim zahvalila za odlično sodelovanje in doprinos k lanskoletnim skupnim aktivnostim. Pogovarjali so se tudi o predlogih sodelovanja za leto 2024.

Zasedanje skupščin WIPO je tudi priložnost za ostala bilateralna srečanja s predstavniki WIPO, spoznavanje in snovanje novih skupnih projektov, ter tkanje novih in utrjevanje že vzpostavljenih kooperacij.

64. zasedanje skupščin držav članic WIPO in 56. generalna skupščina WIPO bodo potekali do 14. julija. Generalna skupščina se je pričela prejšnji četrtek z uradnimi izjavami držav članic