Skoči do osrednje vsebine

V Ženevi se je pričelo 64. zasedanje skupščin unij in generalne skupščine držav članic WIPO

Generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Office - WIPO) Daren Tang je uvodoma predstavil rezultate dela, naraščajoč vpliv WIPO med deležniki in uporabniki na terenu in pozval k zaključku pogajanj o dveh novih mednarodnih pogodbah v prihodnjem letu.
Barbara Režun, svetovalka na Uradu za intelektualno lastnino, mag. Alenka Pipan, veleposlanica in stalna predstavnica RS pri Uradu Združenih narodov v Ženevi in direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj na generalni skupščini

Barbara Režun, svetovalka na Uradu za intelektualno lastnino, mag. Alenka Pipan, veleposlanica in stalna predstavnica RS pri Uradu Združenih narodov v Ženevi in direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj na generalni skupščini | Avtor: Berrod/WIPO

1 / 3

Na 64. zasedanju skupščin unij in generalne skupščine držav članic WIPO, ki potekajo od 6. do 14. julija 2023, sodeluje okrog 1200 delegatov iz 193 držav članic WIPO, kar je največ doslej. Med njimi je tudi tokrat slovenska delegacija pod vodstvom mag. Karin Žvokelj, direktorice Urada za intelektualno lastnino, z mag. Anito Pipan, veleposlanico in stalno predstavnico Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi, ter ostalimi delegati, ki na letošnji generalni skupščini zastopajo Slovenijo.

Generalni direktor Tang je uvodoma poročal o napredku, ki ga je sekretariat WIPO dosegel pri izvajanju srednjeročnega strateškega načrta WIPO 2022-2026, katerega vizija je, da intelektualna lastnina postane močan katalizator rasti in razvoja po vsem svetu. Navedel je novo in stalno osredotočenost na ključne projekte, ki povezujejo intelektualno lastnino z ljudmi po vsem svetu, ter obravnavanje skupnih globalnih izzivov in ciljev trajnostnega razvoja.

Delegati si bodo na zasedanjih prizadevali za dokončanje delovnega programa in z njim povezanega proračuna za leti 2024-2025. V tem obdobju se bodo predvidoma sestali tudi na dveh diplomatskih konferencah, na katerih bodo obravnavali varstvo modelov ter intelektualno lastnino, genske vire in z njimi povezano tradicionalno znanje.

Direktorica urada mag. Karin Žvokelj je v govoru pohvalila prizadevanja WIPO pri gradnji dobro uravnoteženega ekosistema intelektualne lastnine ter pozitivne rezultate pod spretnim vodstvom generalnega direktorja Darena Tanga. Ozaveščanje malih in srednje velikih podjetij, zagonskih podjetij in mladih in žensk o pomenu pravic intelektualne lastnine je tudi med prednostnimi nalogami Slovenije. Zato smo z veseljem sodelovali pri letošnji akciji ob Svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki je naslovil izzive pri premostitvi razlik med spoloma.

Mag. Žvokelj je posebej izpostavila pripravo slovenske nacionalne strategije intelektualne lastnine. Ob tem je napovedala, da bomo letos septembra v Sloveniji s ponosom gostili generalnega direktorja Tanga z delegacijo ter jim predstavili slovenski inovacijski ekosistem.

Ob robu tokratnih skupščin Slovenija sodeluje tudi pri stranskem dogodku regionalne skupine Centralnoevropskih in Baltskih držav. V petek, 7. julija 2023 bo otvoritev razstave na temo inovativnega ženskega oblikovanja, povezanega s sodobnimi tehnologijami, ki pomagajo reševati sodobne izzive in širijo meje sveta. Na njej se bodo predstavile tri slovenske oblikovalke – Martina Obid Mlakar, Urška Sršen in Ajda Bertok. Ob otvoritvi bo potekala modna revija, ki je nastala s sodelovanjem univerz, in na kateri bodo modeli nosili tudi kreaciji Almire Sadar. Urad in Slovenija pa se bosta na pokušini regijskih specialitet mednarodnim gostom predstavila z orehovo potico.