Skoči do osrednje vsebine

Pojasnila o udeležbi ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh na Kitajskem

Ker so se v javnosti pojavila različna ugibanja glede ustreznosti in financiranja službene poti ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh na zasedanje Svetovnega ekonomskega foruma, javno pojasnjujemo namen in način udeležbe ter vire financiranja službene poti ministrice.
Ministrica Stojmenova Duh sedi na panelu in se pogovarja s sogovorniki.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh na Svetovnem ekonomskem forumu | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Ministrica dr. Stojmenova Duh se je pretekli mesec udeležila 14. Letnega zasedanja novih prvakov (angleško Annual Meeting of the New Champions – AMNC). Sodelovalo je več kot 1500 udeležencev iz približno 90 držav. Ministrico je na dogodek povabil predsednik Svetovnega ekonomskega foruma Borge Brende. Vabilo je med prilogami te novice. 

Ministrica se je ob robu foruma srečala s predstavniki gospodarstva, vlad, civilne družbe, investitorjev, akademske sfere in mednarodnih ustanov, s katerimi se je pogovarjala o odnosu do svetovnih ekonomskih kriz, zelenih politik, varovanju okolja in uporabi podatkov ter uvajanju sodobnih tehnologij za naslavljanje le teh. 

Srečala se je tudi številnimi svetovnimi gospodarskimi voditelji, med drugimi tudi z Ngozi Okonjo-Iweala, prvo žensko na položaju generalne direktorice Svetovne organizacije. Udeležila se je panela o priložnostih in izzivih umetne inteligence ter delavnice novih prvakov. Pomemben del udeležbe na Kitajskem so bila bilateralna srečanja s Sebastianom Buckupom, vodjo Centra za četrto industijsko revolucijo pri Svetovnem gospodarskem forumu, Dušanom Mirekom, izvršnim direktorjem za globalno programiranje pri Svetovnem gospodarskem forumu, Jayeshem Ranjanom, glavnim sekretarjem države Telangane za industrijo in trgovino ter informacijsko tehnologijo, in Faisalom Alibrahimom, ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Saudove Arabije, s katerim je govorila o priložnostih sodelovanja na področju digitalizacije. Poleg naštetih so službeno pot na Kitajsko zaznamovali tudi sodelovanje in nastopi na naslednji dogodki in okrogle mize: “Nove veščine za hitro razvijajoče se panoge”, “Razumevanje delovnih mest v času disrupcije”, “Ali je odgovorna disrupcija oksimoron?”, kosilo na temo enakosti in odpornosti na zdravje, okrogle mize in kosila IGWEL o preprečevanju t.i. »izgubljenega desetletja« ter zajtrka direktorjev različnih panog. 

Konec službenega potovanja na Kitajsko je zaznamoval sprejem ob državnem prazniku Republike Slovenije, ki so se ga udeležili tudi predstavniki slovenske skupnosti in slovenskih visoko tehnoloških podjetij, ki delujejo na Kitajskem. Bolj podroben pregled dogajanja smo zapisali v novici.  

Iz aktivnosti ministrice je tako razvidno, da je pot na Kitajsko bila službene narave ter da je ministrica dr. Stojmenova Duh na Kitajskem zastopala interese Republike Slovenije. V izogib nadaljnjim napačnim navedbam novici prilagamo vso dokumentacijo, povezano z službeno potjo na Kitajsko. 

Stroške službenega potovanja na Kitajsko (prevoz in bivanje) je krilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Vse ostale nastale stroške je kril organizator (prevozi na Kitajskem). Kotizacije ni bilo, saj se je ministrica odzvala vabilu. Stroški potovanja ministrice na Kitajsko so znašali 3500 evrov za prevoz in 600 za prenočitve na Kitajskem.  

Izhodišča za službeno pot na Kitajsko so bila potrjena na seji Vlade Republike Slovenije.  

Vse dokumente, povezane s službeno potjo na Kitajsko, smo zbrali v priponki te novice. 

Prispevki o dogajanju na Svetovnem ekonomskem forumu: