Skoči do osrednje vsebine

Svečana podelitev diplom uslužbencem ministrstva po uspešno opravljenem diplomatskem izpitu

Na Diplomatski akademiji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je ta teden potekala svečana podelitev o opravljenem diplomatskem izpitu udeležencem, ki so ta semester obiskovali usposabljanje za diplomatski izpit in ga nedavno tudi uspešno opravili.

Dogodek sta svečano otvorila vodja Diplomatske akademije dr. Andraž Zidar in generalna sekretarka veleposlanica mag. Renata Cvelbar Bek. Navzočim udeležencem usposabljanja za diplomatski izpit sta čestitala ob njihovem uspehu in pozdravila njihov vstop med polnopravne člane diplomatske profesije. Izrazila sta zadovoljstvo nad dejstvom, da je letošnja izvedba usposabljanja za diplomatski izpit potekala na višji ravni kot v preteklih letih, saj je le-to potekalo skozi celoten semester, izpit pa je med drugim vseboval več vsebinskih področij in pripravo razpravljalnega strokovnega eseja v angleščini.

Dr. Zidar je v nagovoru predstavil lastnosti idealnega diplomata, kot so jih razumeli nekateri svetovno znani diplomati, in katere so udeleženci usposabljanja osvojili v okviru priprav na diplomatski izpit. "Lastnosti dobrega diplomata je treba gojiti in nadgrajevati ves čas diplomatskega delovanja," je povedal dr. Zidar. Med njimi je posebej poudaril zvestobo – najprej svoji državi, nato mednarodnim organizacijam, katerih člani smo, in navsezadnje diplomatskemu poklicu, ki ima svojo etiko in pravila obnašanja.  Dodal je, da je biti diplomat manjše države lahko tudi prednost, saj posamezniku omogoča veliko širše polje delovanja in prostor za ustvarjalnost pri opravljanju delovnih nalog.

Kot je poudarila generalna sekretarka veleposlanica mag. Cvelbar Bek, resen diplomatski študij predstavlja predpogoj za uspešno opravljanje diplomatske službe. Udeležence usposabljanja za diplomatski izpit je spodbudila k odločitvi za službovanje na naši diplomatskih predstavništvih, saj je po njenih besedah predstavljanje svoje države, njenih vrednot in vrednot EU v svetu posebna čast in privilegij, s katero pride tudi velika odgovornost. Pri tem pa diplomatov geografska majhnost njihove države ne sme omejevati, saj se na podlagi svojega znanja, sposobnosti in veščin – katerih temelj predstavlja ustrezna izobrazba – v tujini lahko uveljavijo kot spoštovani in zanimivi sogovorniki, s tem pa najboljši predstavniki svoje države.

Tu bo novoimenovanim diplomatom nedvomno v pomoč osvojeno znanje na diplomatskem izpitu, ki pa ga je treba zaradi narave diplomatske službe vseskozi osveževati in nadgrajevati.