Skoči do osrednje vsebine

Ministra Fajon in Han: “Obisk v Koreji odlična promocija Slovenije”

Zadnji dan skupnega obiska ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon ter ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana v Seulu sta ministra opravila več srečanj na najvišji politični ravni. Poleg tega pa sta obiskala raziskovalno-razvojni center podjetja KIA in se srečala s predsednikom in generalnim direktorjem korporacije KIA.

"Pred Slovenijo in Korejo je ključno obdobje, saj sta obe državi na novo izvoljeni članici Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) ter Ekonomskega in socialnega sveta OZN. Veseli me, da bomo delo v najpomembnejšem organu OZN opravljali ob boku s Korejo, s katero delimo sorodne vrednote, interese in cilje. V zadnjih 30 letih smo vzpostavili trdne politične odnose ter vztrajno krepili gospodarsko sodelovanje. Verjamem, da bomo odlično sodelovali tudi pri zagotavljanju svetovnega miru in stabilnosti," je poudarila ministrica Fajon v pogovoru z zunanjim ministrom Park Jin-om. Ministra sta se v pogovoru dotaknila tudi dveh velikih varnostnih vprašanj, in sicer izzivov glede jedrske razorožitve Korejskega polotoka in ruske vojaške agresije na Ukrajino, ki sta jo oba ministra ostro obsodila. Ministrica Fajon se je korejskemu kolegu zahvalila tudi za finančno podporo slovenski ustanovi za krepitev človekove varnosti ITF.

Ministrica Fajon se je srečala tudi s predsednikom vlade Koreje Han Ducksoo-jem, s katerim je poleg aktualnih tem govorila o sodelovanju obeh držav v okviru Varnostnega sveta OZN. "Z iskanjem demokratičnih, vključujočih, na digitalni in zeleni transformaciji temelječih rešitev za pereče globalne izzive lahko Slovenija in Koreja dejavno prispevata k svetovni varnosti."

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je sestal s korejskim ministrom za trgovino in investicije Dukgeunom Ahnom, s katerim sta se pogovarjala o možnostih gospodarskega sodelovanja. Han je ministru predstavil razvojna vlaganja države v slovensko gospodarstvo, še posebej s poudarkom na raziskavah in razvoju ter investicijah v produktivnost, kar je pomembno za povečanje konkurenčnosti in izvoza slovenskih podjetij. Pri tem je še posebej izpostavil prestrukturiranje slovenske avtomobilske industrije v zeleno električno mobilnost, katero namerava vlada do leta 2027 podpreti s 200 milijoni evrov. Poudaril je tudi odlično geostrateško lego Slovenije, s katero preko Luke Koper lahko korejska podjetja na najbolj ekonomičen način dosegajo 500 milijonski evropski trg. V pogovorih je minister poudaril tudi področje turizma in prednosti Slovenije za korejske goste, katerih prihode želimo po pandemiji ponovno povečati. Izpostavil je tudi slovensko filmsko industrijo, ki je v Koreji zelo pomembna panoga. Ob tem se je zavzel, da bi korejska gospodarsko-investicijska agencija KOTRA ponovno odprla predstavništvo v Sloveniji, kar bi dodatno pripomoglo k pospeševanju poslovnega sodelovanja med državama.

Korejski minister Ahn je izpostavil, da so za korejsko gospodarstvo pomembni sektorji logistika in transport, energetika in avtomobilska industrija, še posebej vlaganja v električna vozila. Pri tem je izrazil naklonjenost Sloveniji in zagotovil podporo korejskim podjetjem pri vstopanju na slovenski trg.

»Tudi država mora biti aktivna pri pridobivanju investicij in pomagati podjetjem pri vstopanju na tuje trge. Podjetja sicer sama sklepajo posle, a politiki moramo opraviti svojo nalogo in stati za njimi. Zato smo te dni tukaj v Koreji in me veseli, da so prvi odzivi na predstavitev Slovenije pozitivni. S tem tempom moramo nadaljevati in želim si, da bodo temu sledila tudi konkretna sodelovanja podjetij obeh držav,« je poudaril minister Han, ki je ob tej priložnosti korejskega ministra tudi povabil v Slovenijo.

Ministrica Fajonova in minister Han sta si nato skupaj s predstavniki slovenskih podjetij ogledali tudi raziskovalno-razvojni center podjetja KIA ter se srečala s predsednikom in generalnim direktorjem korporacije KIA Hom Sungom Songom. V ospredju pogovorov so bili trendi razvoja avtomobilske industrije v svetu. Oba sogovornika sta skupaj s predstavniki slovenske avtomobilske industrije predstavila proces prestrukturiranja slovenskih avtomobilskih podjetij, potencial za njihovo vključitev v dobavne verige skupine Kia in prizadevanja za zmanjšanje okoljskega odtisa.