Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Marka Štucina v Luksemburgu

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal z ministrom za zunanje in evropske zadeve ter ministrom za imigracijo in azil Luksemburga Jeanom Asselbornom in opravil konzultacije z direktorjem za evropske zadeve in mednarodne ekonomske odnose Jeanom-Louisom Thillom.
Rokovanje.

Vljudnostno srečanje državnega sekretarja Štucina z zunanjim ministrom Luksemburga Jean Asselbornom. | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Luksemburga

1 / 2

Državni sekretar Štucin in minister Asselborn sta potrdila odlične politične odnose med Slovenijo in Luksemburgom, dvema manjšima in sorodno mislečima državama članicama EU, ki si želita nadalje krepiti sodelovanje na dvostranski, evropski in multilateralni ravni. Osrednjo pozornost sta namenila izmenjavi mnenj o vprašanjih, ki so povezana s širitvijo EU z državami Zahodnega Balkana in s schengenskim območjem. Zavzela sta se za učinkovito delovanje tega območja brez nadzorov, ki jih posamezne države članice EU izvajajo na njegovih notranjih mejah. Strinjala sta se, da mora EU napredovati pri urejanju vprašanja migracij.

Pogovor državnega sekretarja Štucina z direktorjem Thillom je bil pretežno namenjen izmenjavi mnenj o aktualnih evropskih vprašanjih. Sogovornika sta govorila o vladavini prava in možnostih za nadaljnje sodelovanje v okviru skupine prijateljic vladavine prava. Strinjala sta se, da je po agresiji na Ukrajino širitev ponovno postala geostrateška prioriteta EU in da mora pozornost ostati tudi na državah Zahodnega Balkana. Notranje reforme EU morajo potekati sočasno s širitvenim procesom. Razpravljala sta tudi o sodelovanju na področju učinkovitejšega odločanja na področju skupne zunanje in varnostne politike EU v okviru obstoječih pogodb EU in izmenjala prva stališča glede predlaganega vmesnega pregleda večletnega finančnega okvira.

Zavzela sta se za poglabljanje gospodarskih odnosov in krepitev sodelovanja med Luksemburgom in Slovenijo, predvsem na področju vesoljskih tehnologij, kvantne komunikacije, krožnega gospodarstva, lesne industrije ter na obrambnem področju. Na področju neposrednih naložb se Luksemburg že več let zapored uvršča na visoko drugo mesto tujih vlagateljev v slovensko gospodarstvo. Konec leta 2021 je vrednost luksemburških neposrednih naložb v Sloveniji presegla 2,2 milijardi evrov, vzpodbudni pa so tudi trendi v zunanjetrgovinski menjavi med državama.