Skoči do osrednje vsebine

Afriška prašičja kuga prvič potrjena tudi na Hrvaškem

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bila afriška prašičja kuga (APK) včeraj, 26. junija, prvič potrjena tudi v sosednji Hrvaški.

Hrvaška je države članice in Evropsko komisijo včeraj zvečer obvestila o potrditvi dveh izbruhov APK pri domačih prašičih. Sum na bolezen so postavili 23. junija letos, bolezen pa so potrdili 26. junija letos. Okužena obrata se nahajata v Vukovarsko Sremski županiji, v bližini meje s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, ki je bolezen na območju Bijeline, Republika Srpska, prijavila prejšnji teden.

Hrvaška je APK potrdila v obratu z 8 prašiči, vsi so kazali znake bolezni, trije pa so poginili ter v obratu s 40 prašiči, od katerih je eden poginil. V obeh obratih so bili izvedeni ukrepi v skladu z Uredbo 2020/687/EU (pokončanje vseh dovzetnih živali v okuženih obratih in neškodljivo uničenje, prepoved prometa s prašiči, vzpostavitev zaščitnega in ogroženega območja okrog izbruhov, vzorčenje, klinični pregledi, in podobno) Vir okužbe še ni znan. Epidemiološke preiskave so v teku.

UVHVVR ponovno poziva vse rejce prašičev k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v rejo.

Lovce pozivamo, da pri izvajanju lova upoštevajo biovarnostne ukrepe in se izogibajo lovu v državah oziroma na območjih, kjer je APK potrjena.

Prav tako UVHVVR poziva vse (lovce, potnike, in druge), ki se vračajo iz držav, kjer je APK prisotna, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni.

Turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna okužba z APK pozivamo, da morebitnih ostankov s seboj prinešene hrane ne odlagajo v naravo, temveč v le za to namenjene pokrite zabojnike.

Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za bolezen so značilne velike izgube, tako neposredne (pokončanje prašičev v okuženih obratih) kot tudi posredne, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza živali in izdelkov ter surovin, ki izvirajo od prašičev. Na spletni strani UVHVVR najdete dodatne informacije o afriški prašičji kugi.